Pobunjenici pogodili zgradu u kojoj se nalazi sjedište vlade

sanel
By sanel

Sirijski pobunjenici u srijedu su izveli nove napade na vladine objekte u prijestolnici Damasku. Minobacačke granate pale su na Mezzeh 86, alavitski kvart u blizini predsjedničke palate, i pogodile su urede premijera i zračnu pistu Mezzah, prenosi BBC.

Također je javljeno o žestokom granatiranju i zračnim udarima vladinih snaga u nekoliko područja, dan nakon što su pobunjeničke grupe izvele nizove bombaških napada.

Aktivisti tvrde da bi eskalacija napada mogla predstavljati uvod u žešću pobunjeničku kampanju.

Ranije je britanski premijer David Cameron zatražio od novoizabranog američkog predsjednika Baracka Obame da zajednički sarađuju kako bi “učinili više” na okončanju sukoba.

On je izjavio da SAD i njihovi saveznici trebaju učiniti više na “oblikovanju opozicije, van Sirije i u Siriji, i pokušati joj pomoći da ostvari svoj cilj – koji je i naš cilj – Sirija bez predsjednika Asada”.

Cameron je uputio taj apel nakon što je saslušao “uistinu užasavajuće” priče o patnjama izbjeglica u izbjegličkom logoru Zatari u Jordanu.

U međuvremenu je visoki zvaničnik turskog ministarstva vanjskih poslova izjavio novinskoj agenciji Reuters da će Ankara uskoro uputiti zvanični zahtjev NATO-u da razmjesti raketne sisteme Patriot tipa zemlja-zrak duž granice sa Sirijom.

Novinska agencija Associated Press također je navela riječi zvaničnika ministarstva vanjskih poslova da su Turska i njeni saveznici također raspravljali o mogućnosti korištenja raketa Patriot kako bi branili zaštićene zone za civile unutar Sirije.

(Fena)

Share This Article