Assad zatvorio Hamasove urede u Damasku

sanel
By sanel

Sirijske vlasti zatvorile su nekoliko Hamasovih ureda u Damasku uslijed sve većeg raskola sa ovim palestinskim pokretom kojeg su dugo vremena podržavali, izjavila je Sirijska Opservatorija za ljudska prava.

U ponedjeljak vlasti su zatvorile ured politički biro šefa Hamasa Halida Mišala u Mezzeh četvrti kao i političke biroe Imada el Alamija i Ezzata el Riška u četvrti Mašruh Dummar , navodi Opservatorija.

Ovi uredi su sada pod nadzorom sigurnosnih službi, izjavio je direktor Opservatorije, Rami Abdel Rahman.

Palestinski zvaničnik iz Damaska izjavio je za AFP da su uredi već bili zatvoreni a da su sada vlasti zabranile bilo kakav pristup Hamasu.

Damask je dugo vremena podržavao Hamas pružajući mu utočište kao i objekte u Siriji ali opozicioni aktivisti navode da su se pojedini Hamasovi borci nedavno priključili opozicionim borcima koji se bore protiv režima predsjednika Bešara el Assada.

Sirijski članovi Muslimanskog bratstva, iz kojeg je i formiran Hamas, bili su među prvima koji su učestvovali na demonstracijama protiv Assadovog režima u martu prošle godine.

Mirne demonstracije su preasle u oružani ustanak, a izvještaji navode da je Hamas tada premjestio svoje urede iz Sirije, evakuišući većinu svojih članova dok je javno pobijao da je preselio svoju upravu.

Raskid između sadašnjeg sirijskog režima i Hamasa postao je javan kada je voditelj vijesti na državnoj sirijskoj televiziji optužio Mišala da je prodao palestinski otpor nakon što je podržao sirijski ustanak.

Alami koji je živio u egzilu u Siriju u februaru se vratio u Gazu nakon 23 godine izbivanja. Mišal se sada nalazi u glavnom gradu Katara, Dohi, dok se drugi čovjek Hamasa, Mussa Ebu Merzuk, nalazi u Kairu.

Članovi Hamasa bore se rame uz rame sa opozicionim borcima u Damasku i okolini,prema opozcionim aktivistima iz glavnog grada.

Ipak druge palestinske frakcije, poput Narodnog fronta za oslobođenje Palestine kojeg predvodi Ahmed Džibril bore se zajedno sa vladinim snagama.

Više od 30 osoba ubijeno je u sukobima između vladnih i opozicionih snaga u blizini palestinskog izbjegličkog Jarmuk kampa, na periferiji Damaska, tokom nedjelje i ponedjeljka, javili su palestinski izvori.

(Islambosna.ba)

Share This Article