Rusija prihvatila egipatsku inicijativu za rješenje sirijske krize

sanel
By sanel
Rusija je u ponedjeljak prihvatila egipatsku inicijativu da se radi rješavanja sirijske krize ponovno sastanu četiri bliskoistočne zemlje iako se na dvama od četiriju sastanaka Saudijska Arabija nije pojavila.

Kairo je potaknuo te razgovore četiriju zemalja od kojih su tri protivnice sirijskoga predsjednika Bašara al-Asada, Egipat, Saudijska Arabija i Turska, te Iran koji je čvrsto uz Bašarov režim.

Službeni Rijad odavno se bori s Teheranom za regionalni utjecaj, a na pripremne razgovore 10. septembra poslao je predstavnika, a onda je izostao s dvaju idućih razgovora.

“U potpunosti podupiremo inicijativu regionalnog kvarteta koju je radi rješavanja sirijske krize potaknuo (egipatski) predsjednik (Muhamed) Mursi”, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon razgovora s egipatskim ministrom Mohamedom Amrom u Kairu.

“Svi glavni igrači, među njima i pet članica (UN-ova) Vijeća sigurnosti slažu se sa Ženevskom deklaracijom. Svi su se sudionici složili da treba obje strane u Siriji potaknuti na prekid vatre. Mi nastojimo surađivati s objema stranama, i s vlastima i s opozicijom”.

Ženevska deklaracija na koju su svi pristali 30. juna dok je još Kofi Annan bio međunarodni posrednik, predviđala je uspostavu prijelazne uprave u Siriji, ali nije precizirala koju bi ulogu imao ruski saveznik Asad, i bi li uopće imao ikakvu ulogu.

(Hina)

Share This Article