Lavrov: Rusija šalje Siriji oružje po sovjetskom sporazumu

sanel
By sanel

Rusija snabdijeva oružjem Siriju na osnovu ugovora potpisanih u sovjetskoj eri i koje ima za cilj braniti zemlju od vanjske prijetnje, a ne podržavati poziciju predsjednika Bašara al-Asada, izjavio je egipatskim novinama ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Rusija je u prošloj godini prodala Siriji naoružanje u vrijednosti od milijardu dolara i jasno je poručila da će se protiviti svakom embargu na oružje u Vijeću sigurnosti UN-a, tvrdeći da pobunjenici svakako nabavljaju oružje ilegalnim putevima.  

Lavrov je izjavio egipatskim državnim dnevnim novinama al-Ahram u intervjuu objavljenom u ponedjeljak da je oružje koje se još šalje Siriji dio starih sovjetskih ugovora i ne krši međunarodno pravo, prenosi Reuters.

– Mi se ne svrstavamo ni na jednu stranu u sirijskom unutrašnjem sukobu. Što se tiče rusko-sirijske vojno saradnje, ona ima za cilj pomoći sirijskim odbrambenim kapacitertima u suočavanju s vanjskom političkom prijetnjom, a ne podržati Bašara al-Asada, navode novine Lavrovljeve riječi.  

On je optužio strane sile za kršenje međunarodnog prava zbog naoružavanja opozicije koja pokušava svrgnuti vladu, dodajući da bi to oružje moglo pasti u ruke boraca El- Kaide.  

Lavrov, koji se u nedjelju u Kairu sastao s Lahdarom Brajhimijem, međunarodnim posrednikom za Siriju, izjavio je da se sirijska vlada i opozicija trebaju prisiliti da sjednu za pregovarački stol. Lavrov bi se tokom ponedjeljka trebao sastati i s egipatsim ministrom vanjskih poslova.

(Fena)

Share This Article