Sastanci sirijske opozicije u Kairu i Dohi

sanel
By sanel

Jedanaest ljudi je povrijeđeno u nedjelju u snažnoj eksploziji na parkingu ispred radničkog sindikata u damasku, a nanesena je i velika materijalna šteta.

Eksplozija se dogodila u blizini hotela u kojem su smješteni saradnici specijalnog izaslanika za Siriju Lakhdara Brahimija.

Sirijska državna televizija opisala je napad kao teroristički, što je termin koji često koristi za naoružanu opoziciju.

Sastanci u Kairu i Dohi

Međunarodni izaslanik za Siriju Brahimi u Kairu se sastao sa šefom Arapske lige Nabilom El-Arabijem kako bi pokušali pronaći rješenje za rat u Siriji u kojem je do sada ubijeno više od 36.000 ljudi, a očekuje se i učešće ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

U Kataru, vodeće sirijske snage opozicije okupile su na samitu čiji je cilj ujediniti različite grupacije i formirati zajednički front protiv predsjednika Bashara al-Assada.

Bivši šef Sirijskog nacionalnog vijeća  (SNC) Burhan Ghalioun saopćio je da su za sada dogovorene izmjene o dva ključna pitanja –  da se Vijeće proširi i prihvati 120 novih članova, te da se promijeni interni mehanizam za donošenje odluka.

Sukob u Siriji traje već skoro dvije godine.

Iako je naoružana opozicija promijenila svoj pristup i osvojila više teritorije, kraj ovom sukobu se ne nazire – ni na frontu, ni putem diplomatije.

Ne postoji nijedno ujedinjeno opozicijsko tijelo, a borci pripadaju različitim grupacijama, lojalnim različitim ideologijama.

Slobodna sirijska vojska je labav termin koji se koristi za bilo koga ko se bori protiv Assadovog režima.

Ovo zabrinjava Washington, gdje su se nedavni razgovori fokusirali na nedostatak inkluzije različitih grupacija, kao i na nedostatak kohezivnog političkog tijela koje bi predstavljalo revoluciju vanjskom svijetu.

Uloga Vijeća

Sirijsko nacionalno vijeće najbliže je toj ideji, ali ta grupa sačinjena je od pojedinih frakcija sirijske opozicije.

Prošlog aprila, Sjedinjene Države prihvatile su SNC kao legitimnog predstavnika sirijske revolucije, ali sada imaju svoje sumnje.

Američka državna sekretarka Hillary Clinton kaže kako se SNC “više ne može smatrati vodećim liderom opozicije”.

”Bilo koja opozicija će propasti na kraju ove krize. SNC je koalicija koalicija. A sada želi formirati nešto još veće što, bi bilo koalicijska koalicija koalicija. Govorimo o politički veoma kompleksnoj i nasilnoj borbi’, smatra Rim Turkmani, član grupe Nenasilna opozicija.

(AJ Balkans)

Share This Article