Normalizacija života u nekim dijelovima Halepa

sanel
By sanel

U Aleppu opozicionarima više ne nedostaje hrana, municija niti druge potrebštine. Pojedini dijelovi grada kao da žive nekadašnji život. Radnje su otvorene, regulisano je redovno snadbjevanje benzinom, raspoloženje se u svakom slučaju popravilo dok se saobraćaj regulisao između grada i turske granice.

Razlog svemu tome je serija pobjeda FSA koja je promijenila situaciju u gradu koja je vladala u mjesecu avgustu.

Prva borbena linija je napredovala dva do tri kilometra u unutrašnjost grada u pojedinim područjima ali ipak postoji izvjesna doza zatišja borbi. U drugim područjima prva borbena linija se pomjerila samo za nekoliko stotina metara.

Novinar Martin Chulov koji se nalazi u Aleppu kaže da tokom posljednjih četiri do pet dana vlada puškaranje između FSA I kurdskih snaga u području Ašrafije i to od kada je FSA ušla u ovu četvrt, iako su ove dvije strane sklopile krhko primirje.

Martin navodi da se prva linija polahko pomjera. Nema naznaka da li će FSA napredovati još dublje u grad ili će izgubiti preuzeta područja I povući se na prvobitne položaje.

Islamski borci nastoje se povezati sa opozicionim snagama, navodi Martin. „Opozicioni broci ih nerevozno dočekuju jer znaju koliku prijetnju predstavljaju revoluciji”, kaže on te dodaje da između njih postoji izvjesni dio saradnje.

Avioni i dalje napadaju Aleppo ali sada sa znatno viših visina. Martin navodi da su opozicioni borci došli u posjed protuavionskog oružja ali da ga ne znaju koristiti na ispravan način te dodaju kako im je potrebna obuka.

„Zalihe municije su znatno porasle”, kaže on, a opozicione snage se više ne žale na nedostatak zaliha.

Zapovjedništvo FSA više nije unutar turske teritorije već se sada nalazi u Atma području te nastoje postaviti svoje ogranke u ruralna područja Aleppa i Idliba. Oni nastoje koliko je moguće više napredovati prema gradu Hami, kaže Martin.

Zapovjedništvo sada znatno bolje koordinira opozicionim jedinicama ali još uvijek se bori da uspostavi zapovjednu strukturu. izvještava Martin.

Opozicionari kontrolišu tlo ali ne i nebo, ističe Martin.

„U bilo koje doba dana ili noći, helikopteri ili borbeni avion mogu iskrsnuti iz plavog neba i početi sa bombardovanjem. I to je ono što nikome ne dozvoljava da se puno opusti, a to je i razlog zbog čega se ne uspostavlja civilna infrastruktura ili u bilo kojem obliku vlada u sjeni. Za sada lokalne zajednice pokušavaju uspostaviti same na mikro način lokalnu administraciju ali niko, na ovom nivou, ne razmišlja o uspostavljanju baze centralne administracije na sjeveru. Najbolje čemu se mogu za sada nadati  jeste mogućnost kretanja po terenu kako bi radili za što funkcionalniji život zajednice”.

(islambosna.ba)

Share This Article