Sirija: Assadove snage uništavaju pekare

sanel
By sanel

Vladini borbeni avioni su nastavili bombardirati uporišta pobunjenika širom zemlje, javljaju aktivisti. Sirijski pobunjenici su ubili najmanje 28 pripadnika snaga lojalnih vladajućem režimu u napadima na tri vojna punkta na glavnoj cesti koja vodi od Damaska do Halepa. Ovu informaciju su objavili aktivisti.

Pet pobunjenika je ubijeno u borbama blizu sjeverozapadnog grada Saraqeba u četvrtak.

Saraqeb je postao glavno mjesto sukoba nakon što su opozicijske snage zauzele strateški grad Maarat al-Numan, javili su predstavnici Sirijske opservatorije za ljudska prava (SOHR).

U međuvremenu, Vladini borbeni avioni su nastavili bombardirati uporišta pobunjenika širom zemlje, uključujući Harast, sjeverno predgrađe Damaska.

Na drugom dijelu Damaska borbeni helikopteri su napali četvrt Al-Hajar Al-Aswad, javljaju iz SOHR-a.

U sjeverozapadnoj provinciji Idlib avioni-lovci su izvršili napade na gradove Talmanas i Maar Shamarin.

Snage odane predsjedniku Basharu al-Assadu su pokrenule seriju snažnih zračnih napada tokom sedmice, za koje aktivisti kažu da su odgovor na napredovanje protivnika režima i da im je cilj “teroriziranje” civila.

Sigurno utočište

“Oni pokušavaju toliko razljutiti civile i preplašiti ih da pobunjenicima neće biti moguće naći sigurno utočište”, kazao je Riad Kahwaji, upravitelj Instituta za Bliski istok i vojnu analizu Golfskog zaljeva, koji se nalazi u Dubaiju.

U Idlibu su opozicione snage nastavile s opsadom vojne baze Wadi Daif.

Prema javljanju sirijske državne televizije, dvije osobe su poginule, a više ih je povrijeđeno u eksploziji u gradu Hama.

Sukobi su se odvijali i sjevernom trgovačkom dijelu Halepa, javljaju iz SOHR-a.

Snage sirijskog režima su uništile jednu od najvećih pekara u gradu Atareb, poktajina Halepu, a u napadu u četvrtak je ubijeno najmanje 12 osoba.

“Režim uništava sve u ovoj zemlji. Uništili su škole, domove, stambena naselja, a sada, na kraju svega, režim uništava i pekare”, kazao je jedan svjedok.

“Ova pekara je bila glavni izvor hrane za napuštene siromašne ljude ovog područja. Režim je uništio četiri različite pekare prošle noći, u Kafar Hamri, u Ramoonu, u Qadi Askaru i ovdje u Atarebu. Pećnice Atareba su slale kruh u preko 40 gradova. Nema veze, bez obzira koliko god da [Assad] uništi, mi ćemo ponovo izgraditi, ponovo ćemo izgraditi uz Božju pomoć. Ponovo ćemo sve izgraditi uprkos svim tiranima”, kazao je stanovnika Atareba.

(AJB)

Share This Article