Problemi sirijskih izbjeglica u Iraku

sanel
By sanel

U kampu al-Qaim, koji se nalazi 500 kilometara od Bagdada, smješteno je 3.000 osoba.

Hiljade sirijskih izbjeglica nalaze se u Iraku gdje se, zbog nestabilne sigurnosne situacije i nedostatka resursa, odnedavno ograničava broj izbjeglica kojima je dozvoljen ulazak u tu državu.

Dopisnica Al Jazeere Jane Arraf posjetila je kamp al-Qaim, gdje je trenutno smješteno 3.000 ljudi tokom dana za posjete.

Athra Hashim je Iračanka udata za Sirijca. Zajedno su pobjegli iz Sirije i namjeravaju živjeti s njenim rođacima, ali njen suprug je prisiljen ostati u kampu.

„On nema dozvolu da izađe iz kampa. Ovdje mu nije dobro, njegova djeca su vani. Dolazimo ovamo svake subote, ali kuća nam je daleko i teško je“, govori Athra Hashim.

Smješten gotovo 500 kilometara od iračke prijestolnice Bagdada, ovo je jedan od najizoliranijih izbjegličkih kampova u regiji, navodi Arraf.

„Ovo područje je nekad bilo veliko uporište al-Kaide, a Sirija je bila najveća tranzitna ruta za borce i oružje. Al-Kaida je oslabljena, ali ne i poražena. Strah iračke Vlade da bi se mogla pregrupirati zasjenjuje gotovo sve ovdje“, kazala je novinarka Al Jazeere.

Prije tri mjeseca, sirijski opozicioni borci zauzeli su granični prijelaz kod Albuqamala. Irački odgovor nije bio samo zatvaranje granice, nego i podizanje betonskih blokova.

„Riječ je o nediscipliniranim borcima s kojima se moraju nositi naši vojnici. Plašili smo se da će doći do pucnjave. Zato smo zatvorili prolaz i otvorili pomoćnu kapiju kroz koju prolaze izbjeglice“, rekao je irački ministar za imigraciju Salam al-Khafaji.

Kao u zatvoru

Irak dozvoljava slanje pomoći civilima na sirijskoj strani granice, a dnevno u državu smije ući najviše 100 izbjeglica. Iz sigurnosnih razloga, mladićima nije dozvoljen ulazak.

Abla Mauhsen morala je ostaviti sinove od 16 i 17 godina.

„Za majku je teško otići bez djece“, kaže ona.

U al-Qaimu se nalazi još jedan izbjeglički kamp, a Irak planira otvoriti i treći. Kampovi u susjednim državama gori su od ovog.

Ovdje su postavljeni klima-uređaji i ima struje, ali još nema škole, a, iako su ovdje već nekoliko sedmica, izbjeglice nemaju toplu vodu i nikakvu odjeću osim one u kojoj su došli.

Izbjeglice kažu da se osjećaju kao da su u zatvoru.

Dok se noć spušta nad pustinjom, spremaju se za spavanje. Ne znaju do kada će, zbog političkih i sigurnosnih pitanja, biti razdvojeni od svojih iračkih članova porodice.

(Al Jazeera)

Share This Article