Sirija: Različiti stavovi Lavrova i Fabiusa oko sirijske krize

sanel
By sanel

Rusija, saveznik sirijskog režima, polazi od ugovora zaključenog krajem juna u Ženevi na sjednici Akcijske grupe.

Prolijevanje krvi u Siriji će se nastaviti bude li Zapad i dalje tražio odlazak Bashara al-Assada, izjavio je u srijedu navečer ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov nakon susreta s francuskim kolegom Laurentom Fabiusom, koji je priznao “razlike u stavovima”.

“Budu li naši partneri i dalje zahtijevali odlazak tog čelnika kojeg ne vole, prolijevanje krvi će se nastaviti”, ocijenio je Lavrov.

Rusija, vjerni saveznik sirijskog režima, polazi od ugovora zaključenog krajem juna u Ženevi na sjednici Akcijske grupe za Siriju u kojoj su stalni članovi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) – SAD, Kina, Rusija, Francuska i Velika Britanija.

Taj ugovor predviđa uspostavu prijelazne vlade u kojoj će biti zastupljeni sirijski režim i opozicija.

No, učesnici različito tumače tekst, Zapad odbija mogućnost učešća Assada, a Rusija i Kina tvrde da sami Sirijci trebaju odlučiti o svojoj sudbini.

‘Suživot zajednica’

Naglašavajući činjenicu da se u završnom saopćenju prihvaćenom u Grčkoj “ne kaže da sirijski čelnici moraju otići, znači da će sirijski narod odlučiti o odlasku Assada”, ponovio je Lavrov u Parizu.

“Da, različito gledamo na učešće Assada u prelaznoj vladi”, priznao je Fabius.

Ipak je dodao kako postoji “saglasnost” u vezi sa “spremnošću da se sukob zaustavi, da se spriječi međunarodna eskalacija i da se osigura suživot zajednica”.

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti nastavka procesa u Ženevi, Fabius je kazao da se pregovori nastavljaju.

Lavrov je istakao kako je u Ženevi bilo rečeno da će svaka strana – sirijska Vlada i opozicija – imenovati pregovarače za pripremu izbora, što je Vlada i učinila, ali ne i opozicija, uprkos naporima međunarodne zajednice.

8AJB)

Share This Article