Erdogan: Sirijska kriza je katastrofa za čitav svijet

sanel
By sanel

Njemačka je rušila, a Izrael gradi zidove. Želimo da se sruše svi zidovi koji su prepreka uspostavljaju zdravih međuljudskih odnosa. Premijer Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je nakon današnjeg susreta sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkl u Berlinu kako je sirijska kriza katastrofa za čitav svijet, javlja dopisnik agencije Anadolija.

Ta kriza se, rekao je,  dešava u vrijeme kada svi pozivaju na dijalog i promociju demokratskih vrijednosti.

“U Turskoj se nalazi oko 105 hiljada sirijskih izbjeglica. Također, veliki broj sirijskih izbjeglica nalazi se u Libanu i Jordanu. Također, oko 2,5 miliona građana u Siriji je moralo napustiti svoje domove. Ovo je katastrofa u stoljeću kada se poziva na globalni mir. Moramo zajedno spriječiti ovu katastrofu”, kazao je Erdogan.

Turski premijer je istakao da je moguća normalizacija odnosa sa Izraelom, ali pod uvjetom da ispune određene uvjete Turske.

“Izrael je u oružanom napadu na humanitarni brod Marmaru usmrtio devet naših državljana. Obavili smo razgovore sa izraleskim zvaničnicima gdje smo im jasno postavili uvjete da moraju uputit izvinjenje, platiti odštetu i podići embargo Palestini kako bi se naši međudržavni odnosi normalizirali”, napomenuo je Erdogan.

Nadalje, Erdogan je izjavio da je iznenađen činjenicom da izraelske vlasti nastavljaju s izgradnjom visokih zidova prema Palestini dok čitav svijet govori o nužnosti dijaloga i političke i ekonomske međuovisnosti.

“Vi u Njemačkoj ste srušili zidove, ali Izrael nastavlja da izgrađuje nove. Zaista, to nikako ne mogu da shvatim. Želimo da se sruše svi zidovi koji su prepreka uspostavljaju zdravih međuljudskih odnosa”, kazao je turski premijer.

(Anadolija)

Share This Article