Kina pozvala na hitan prekid vatre u Siriji

sanel
By sanel

Kineske vlasti predstavile su danas u Pekingu specijalnom predstavniku Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige za Siriju Al-Ahtaru Al-Ibrahimiju prijedlog u četiri člana kako da se diplomatskim putem postigne rješenje za sirijsko pitanje, javio je dopisnik agencije Anadolija (AA).   

Također, kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi pozvao je na hitan prekid vatre, zaustavljanje nasilja i uspostavu političkog sistema.

“Situacija u Siriji je vrlo kritična. Stabilnost u toj zemlji je presudna za stanje na prostoru čitavog Srednjeg istoka. Političko rješenje je jedni mogući pragmatični izbor za Siriju”, kazao je Jiechi.

Njegov gost el-Ibrahimi je izjavio da se nada kako će Kina nastaviti da igra konstuktivnu i pozitivnu ulogu u postizanju političkog rješenja za sirijsko pitanje.

Prijedlozi koje je predložila kineska vlada u vezi s postizanjem mogućeg rješenja za sirijsko pitanje su hitno sklapanje primirja u čitavoj Siriji, izgradnja atmosfere potrebne za hitne pregovore između dvaju zaračenih strana, pružanje mnogo odgovornijeg pristupa međunarodne zajednice pitanju Sirije, te poduzimanje svih neophodnih koraka da se spriječi ljudska katastrofa u Siriji.

(AA)

Share This Article