Asadove snage bombardirale okolicu Damaska, petero ljudi ubijeno

sanel
By sanel

Snage lojalne sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu u četvrtak su raketama i tenkovskim granatama bombardirale grad u okolici Damaska pri čemu je ubijeno pet osoba, rekli su aktivisti dan prije no što na snagu treba stupiti primirje ugovoreno posredovanjem UN-a.

Borbe u Harasti sjeveroistočno od Damaska izbile su nakon što su pobunjenici zauzeli dvije vojne nadzorne točke na rubu grada koji se nalazi na glavnoj auto-cesti koja povezuje sirijsku prijestolnicu sa sjeverom zemlje.

“Harastu se tuče iz tenkova i raketama razmještenim na autocestima. Pobunjenici se suprotstavljau i ne izgleda da će vojska moći ući u grad”, rekao je telefonom jedan od stanovnika Damaska. Drugi stanovnici Damska su rekli da se granatiranje Haraste i obližnje četvrti Zamalke može čuti iz središta prijestolnice.

Harasta je jedno od velikih sunitskih predgrađa oko sirijske prijestolnice i jedno od aktivnijih točaka 19-mjesečne pobune protiv Asada koji pripada šijitskoj sekti alavita.

U srijedu je izaslanik Arapske lige za Siriju Vijeću sigurnosti UN-a rekao da je Asad prihvatio primirje tijekom Kurban bajrama koji počinje u petak.

Kasnije se očekuje priopćenje sirijskih vlasti ali oporbeni aktivist iz Damaska Moaz al-Šami je rekao da “primirje nitko ne uzima ozbiljno”.

(Hina)

Share This Article