UN sačinio tajni spisak zločinaca u Siriji

sanel
By sanel

Nezavisna komisija UN-a ima spisak sirijskih pojedinaca i borbenih jedinica koje se sumnjiče za ubistva i mučenja. Iz Nezavisne komisije Ujedinjenih nacija (UN) za istragu kršenja ljudskih prava u Siriji saopšteno je u četvrtak da se ratni zločini i zločini protiv čovječnosti dešavaju u ratom zahvaćenoj zemlji i najavljeno da će zatražiti sastanak sa predsjednikom Basharom al-Assadom, javio je Tanjug.

“Odlučili smo poslati pismo predsjedniku Assadu i zatražiti sastanak. Bilo bi veoma važno ako bi mogao da nas primi. Namjeravamo otići tamo (u Siriju) i sresti se s predsjednikom Assadom, te razgovarati o dolasku članova Komisije u Siriju, bez uslovljavanja”, rekao je predsjednik te komisije UN-a Paulo Sergio Pinherio.

Prikupljanje dokaza

Cilj komisije UN-a formirane prošle godine je prikupljanje dokaza i svjedočanstava o zločinima koje su počinile sirijske Vladine snage i naoružani pobunjenici tokom 19-mjesečnog krvavog sukoba.

Jedan od novih članova te Komisije i bivša generalna tužiteljica Haškog tribunala Carla del Ponte rekla je novinarima u Ženevi da su u Siriji “sigurno počinjeni zločini protiv humanosti i ratni zločini” i kako je njena glavna namjera da se istraga nastavi i utvrde počinioci tih zločina.

“Moj glavni zadatak bit će nastavak istrage i razotkrivanja visokorangiranih (sirijskih) političara i vojnih ličnosti odgovornih za te zločine”, izjavila je Del Ponte i dodala da postoji “sličnost” s istragama koje je vodila kao glavna tužiteljica u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju, dodala je agencija AFP.

Krivična gonjenja

Agencija Reuters navodi da su istražitelji komisije UN-a sačinili “tajni spisak” sirijskih pojedinaca i borbenih jedinica koje se sumnjiče da su počinile zločine, uključujući ubistva i mučenja, što je, prema riječima članova Komisije, utiranje puta za istragu i buduća krivična gonjenja.

Nezavisnu komisiju UN-a koja istražuje slučajeve kršenja ljudskih prava u Siriji osnovalo je Vijeće za ljudska prava UN-a sa sjedištem u Ženevi u septembru prošle godine i na čelo međunarodnog tijela postavilo iskusnog brazilskog diplomatu i pravnog eksperta Pinheira.

(Al Jazeera)

Share This Article