Od Assadovog generala do instruktorice FSA

sanel
By sanel

Zubaida al-Meeki prva je žena oficir koja je dezertirala iz Assadove vojske i priključila se Slobodnoj sirijskoj vojsci. Zubaida al-Meeki ističe se u revoluciji čija je javna slika muška hrabrost i ulične borbe.

Ranije je bila general u sirijskoj vojsci, a zatim postala prva žena oficir koja je javno dezertirala iz vojske predsjednika Bashara al-Assada, nakon što je vidjela ono što opisuje kao “zločini koje je počinio režim”.

Alevijka iz Okupirane golanske visoravni, na granici s Izraelom, al-Meeki je je radila u odjelu za regrutaciju u Bibili, gradu južno od Damaska, koji su u augustu uglavnom zauzeli pobunjenici u teškim borbama s režimskim snagama.

Al-Meeki kaže da je planirala dezertirati i pridružiti se Slobodnoj sirijskoj vojsci (FSA) već u oktobru prošle godine, ali to nije bilo moguće, jer su je stalno nadzirali vojni oficiri.

Iznenađujući prijedlog

“Kada su sumnjali da ću možda prebjeći, probili su nam vrata i upali u kuću”, kazala je ona za Al Jazeeru.

“Onda, rano 2012. godine, otpustili su mog brata iz državne službe u zdravstvenoj administraciji u gradu Quneitri.”

Nakon što je FSA preuzela kontrolu nad većim dijelovima Bibile, al-Meeki se približila opozicionom kontrolnom punktu i kazala im da se želi pridružiti borbi protiv Assadovog režima.

“Kada nam je tek prišla, bili smo iznenađeni i sumnjičavi. Evo žene alevijke, koja vam govori ‘voljela bih se boriti na vašoj strani'”, kazao je za Al Jazeeru Khaled, koordinator  bataljona Jond Allah (Allahovi borci) FSA, koja djeluje u Bibili i obližnjim gradovima.

“Raspitali smo se o njoj, kako bi vidjeli da li joj možemo vjerovati, i saznali smo da možemo.”

Iako je al-Meeki bila sumnjiva, jer pripada istoj religijskoj sekti kao Assad, Khaled je saznao da većinu alevija protjeranu sa Golanske visoravni smatraju drugorazrednim alevijama u Siriji.

“Za režim, sve alevije nistu iste. Oni iz Qurdahe [rodnog grada porodice Assad] smatraju se boljima od onih iz Latakije, Tartusa ili gradskih naselja. Najgore se odnose prema onima sa Golanske visoravni”, kazao je on.

Izvor inspiracije

Al-Meeki je, kako kaže, vjerovala u ustanak od njegovog prvog dana u martu prošle godine, dodajući da su sektaški sukobi odvraćali pažnju naroda od stvarnosti pobune.

“Revolucija je dala dostojanstvo sirijskom narodu, a manjinama osjećaj pripadnosti jednoj zemlji. Sve sirijske sekte mnogo su propatile pod ovim režimom”, kaže ona.

“Kad režim gađa gradove, granate ne biraju jednu ili drugu sektu.”

Nakon što je dezertirala iz vojske, al-Meeki je još dva mjeseca ostala u Siriji kako bi pomogla članovima bataljona Jond Allah, prije nego što je pobjegla u Tursku.

Obučila je između 40 i 50 volontera koji su se tek priključili bataljonu u borbi protiv Assadovog režima.

“Provela sam većinu vremena u vojnoj bazi obučavajući ljude koji nisu ranije bili u vojsci. Pokazivala sam im kako da pune i koriste oružje, te ih učila drugim vojnim vještinama”, kaže ona.

Ahmad, borac u bataljonu, kazao je da je al-Meeki pomogla borcima i bila im inspiracija.

“Iako al-Meeki nije sudjelovala u borbama, bila je vrlo blizu prve linije. Njena hrabrost i posvećenost grupi bili su vrlo pozitivni za moral vojnika. Većina visokorangiranih generala koji dezertiraju obično odmah pobjegnu. Ona to nije učinila.”

Al-Meeki, koja je završila vojnu akademiju, priznaje da je neobično da žene obučavaju muškarce u Siriji. Kaže da je u državnoj vojsci bilo na stotine žena, ali one su uglavnom obavljale administrativne dužnosti i imale male plate i druge beneficije.

Borba za slobodu

Snage opozicije plasirale su videosnimke koje prikazuju žene s puškama, koje navode da su borci FSA, ali aktivisti kažu da su ovi videi snimljeni samo u znak podrške borcima.

“Videosnimci ženskih bataljona ili žena boraca nekada trebaju postidjeti muškarce koji sjede i ne ukljulčuju se u borbu”, kaže aktivista Omar iz Homsa.

Slučaj al-Meeki je drugačiji.

“Spavala je u vojnoj bazi i svaki dan nosila vojnu uniformu. Borci su je poštovali i slušali njene naredbe”, kaže Abo Adnan, sirijski snimatelj koji je putovao južno od Damaska da snima borbe između Vladinih snaga i FSA.

“To je bilo vrlo neobično. Došao sam u taj grad misleći da je bataljon Jond Allah neka grupa boraca koju je inspirirala Al-Kaida, ali nisu. Odnosili su se prema al-Meeki kao prema starijoj sestri. To su normalni ljudi. Smiju se i šale. Neki se mole, neki ne. Neki puše. Neki ne. Neki čak i piju.”

U Adnanovom filmu, radnog naslova “Linije južnih srca”, naći će se i snimak al-Meeki kako obučava borce.

Raghda, 25-godišnja aktivistica iz južnog grada Deraa, kaže da jedva čeka da njena porodica i ostatak Sirije pogleda taj film.

“Trebamo protresti ljude i pokazati im da žene mogu sudjelovati u oružanom sukobu koji je nastao u Siriji. Dok sam ja tek civilna aktivistica, smatraju me preslobodnom ženom jer mnogo putujem kako bih dostavila hranu i lijekove onima kojima je to potrebno”, kaže ona.

“Da, Bashar al-Assad mi zadaje neprilike, ali to čine i moji roditelji i cijelo susjedstvo”, govori kroz smijeh.

Al-Meeki, međutim, tvrdi da je njena porodica ponosna na nju.

“Gledali su videosnimak mene kako dezertiram i bili su vrlo sretni”, kaže al-Meeki.

“Rekla sam im da me se odreknu nakon što sam objavila da ću dezertirati. Mnogo sam se bojala da će im prijetiti i napadati ih. Međutim, oni su to kategorički odbili.”

“Ti si slobodna, a ako Bog da i Sirija će biti”, rekli su mi roditelji.

Izvor: Al Jazeera


Share This Article