SAD: Nestabilnost u Siriji prijeti sigurnosti Libana

sanel
By sanel

Sjedinjene Američke Države tvrde da podržavaju libanske napore u formiranju nove koalicije tokom rastućih tenzija, koje su započele ubistvom šefa obavještajnih službi Wissama al-Hassana.
Victoria Nuland, glasnogovornica State departmenta, je upozorila da je vakuum u vlasti veliki rizik za stabilnost ove zemlje.

“Nestabilnost u Siriji, sada više nego ikada ranije, prijeti sigurnosti Libana”, rekla je Nuland.

U Bejrutu i Tripoliju su izbili veliki nemiri nakon što je opozicija optužila Siriju za ubistvo Al-Hassana.

“Podržavamo napore predsjednika Michela Suleimana i drugih odgovornih vođa u Libanu, koji žele izgraditi efikasnu vladu i poduzeti potrebne korake kako bi spriječili nove terorističke napade. Libanski narod mora izabrati vladu koja će se boriti protiv ove prijetnje. Do tada, mi ne želimo vidjeti vakuum u vlasti”, kazala je Nuland.

Catherine Ashton, predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku, je u međuvremenu održala sastanke u Bejrutu sa predsjednikom Suleimanom i premijerom Najibom Mikatijem.

Ona je upozorila na sve opasnosti koje nosi politički vakuum i pozdravila je napore za održavanje stabilnosti kroz nacionalni dijalog, prenosi BBC.

“Takvi činovi terorizma su osmišljeni da isprovociraju reakciju i stvaraju tenzije”, rekla je Ashton.

Tokom vikenda je predsjednik Suleiman odbio prihvatiti ostavku premijera Mikatija, muslimana sunita na čelu kabineta kojim dominiraju pripadnici Hezbollaha i njihovi saradnici, a koji su pripadnici šiita i podržavaju Vladu Sirije. Tokom ponedjeljka je nekoliko desetaka ljudi napravilo kamp ispred Mikatijevog ureda, od kojeg su ponovo tražili hitnu ostavku.

(Klix.ba)

Share This Article