Nastavljeni žestoki sukobi u više gradova u Siriji

sanel
By sanel

Žestoki sukobi izbili su rano jutros kada je sirijska vojska pokušala da preuzme kontrolu nad gradom Harasta, na severu zemlje, a okršaji su zabilježeni i u Halepu, prestonlici Damasku i istoimenoj provinciji, saopštila je sirijska Opservatorija za ljudska prava.

U sjevernim predgradjima Damaska izbili su pred zoru sukobi kada je vojska pokušala da uđe u Harastu, 10 kilometara sjeveroistočno od glavnog grada. Tokom sukoba u nedjelju, u tom gradu je ubijeno najmanje osam civila i isto toliko pobunjenika tokom granatiranja grada, prenio je AFP.

U Halepu je jedan pobunjenik ubijen jutros u centralnom okrugu Midan u sukobima koji su, takodje, izbili pred zoru, a nastavljeni tokom jutarnjih sati u okruzima Salahedin, Iza i Starom gradu.

U Halepu, koji je ekonomska prestonica zemlje, od juče ponovo radi Internet pošto nije funkcionisao dan i po. Postojao je problem na glavnom kablu izmedju gradova Sarakeb i Maret al-Numan, strateškom mjestu na autoputu Alep-Damask koji je od 9. oktobra poprište žestokih sukoba, pošto su ga pobunjenici preuzeli, naveo je AFP.

Kako je saopštila Opservatorija, u nedjelju su u sukobima širom zemlje ubijene 173 osobe – 65 civila, 46 pobunjenika i 62 vojnika.

Hjuman Rajts Voč i opozicioni aktivisti optužuju režimske snage da koriste kasetne bombe tokom bombardovanja stambenih četvrti, pošto je opozicija na više lokacija pronašla njihove ostatke.

Vojska odbacuje takve optužbe i tvrdi da ona ni ne poseduje takvu vrstu naoružanja. (blic)

Share This Article