Sirija se nada bajramskom primirju

sanel
By sanel

Specijalni predstavnik Ujedinjenih naroda (UN) i Arapske lige za Siriju Al-Ahdar al-Ibrahimi izjavio je nakon današnjeg susreta u Damasku sa vođom sirijskog režima Basharom al-Assadom, kako je stekao utisak da zavađene strane podržavaju plan privremenog primirja koje bi trebalo da traje u danima islamskog praznika Kurban-bajrama, javio je izvještač agencije Anadolija.

Ibrahimi je održao sastanak sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom u vezi sa prijedlogom primirja. On će održati sastanke i sa opozicijskim grupama unutar i van Sirije.

Ističući da je od opozicijskih grupa dobio obećanja o prekidu vatre, Ibrahimi je rekao da su opozicijski aktivisti obećali prestajanje sa sukobima.

“Svi misle da je ovo dobra ideja i podržavaju plan” kazao je Ibrahimi.

Naglasivši da je primirje prvi korak ka opsežnijem dogovoru, Ibrahimi nije komentarisaao Assadov odgovor na prijedlog primirja.

“Ipak se nadam da će bajramski praznici u Siriji proteći u miru, ako već ne mogu u sreći” rekao je on.

Ibrahimi je istakao da će se vratiti u Siriju nakon Kurban-bajrama.

“Ukoliko uspostavimo primirje tokom ovog Kurban-bajrama pokušat ćemo razviti taj plan kao dugoročniji. Sirijski narod s pravom očekuje više od primirja na nekoliko dana, ali sve što mi možemo obećati jeste da ćemo raditi još više kako bismo im ispunili tu želju” poručio je Ibrahimi.

Ibrahimi se jučer sastao sa ministrom vanjskih poslova Sirije Velidom el-Muallimom. U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova nije bilo riječi o primirju.

(Anadolija)

Share This Article