Lattakija-pokrajina koja iznenađuje

sanel
By sanel

Lattakija važi za uporište Assadovog režima upravo zbog velike koncentracije alevitske manjine kojoj pripada porodica Assad, međutim stvari nisu uvijek onakvim kakvim se doimaju. Lattakija je područje koje porodica Assad naziva domom svojih predaka i područje za koje su mnogi spekulisali da bi moglo biti mjesto gdje bi se Assad povukao i oformio mini-državu. Ali međutim ispostavilo se da ni najjača uporišta režima nisu tako jaka. Ebu Ahmed iz opozicione brigade Ahrar el Sahel koja se bori u području Lattakije kaže slijedeće:

„Sirijska vojska ima dva vojna tornja okolo Lattakije odakle napadaju i granatiraju stanovništvo okolnih sela. Šest tenkova je stacionirano u el Kassab tornju a drugih šest u el Barudi. Ovi tenkovi prouzrokovali su smrt velikog broja civila a također i ranili veliki dio njih, a naravno uz velika oštećenja kuća. Oni su stacionirani na planinama odakle imaju dobar pregled cijelog područja.

Mi iz revolucionarne vojne komande u Lattakiji odlučili smo pokrenuti operaciju protiv ovih tornjeva kako bi smanjili njihovo nanošenje štete. Prije početka operacije tajno smo prikupili informacije i izvršili izviđanje te izvršili odabir brigada koje će sprovesti operaciju prošlog ponedjeljka u četiri sata ujutro i to sa više od 650 boraca.

Toranj u el Kassabu smo u potpunosti preuzeli i uništili smo pet tenkova koji su se nalazili unutra, osim jednog tenka i raketnog lansira koji su preuzeli naši borci. Sada trenutno vodimo borbe da preuzmemo od sirijske vojske el Baruda toranj, a uspjeli smo ih prisiliti na povlačenje.

Tokom napada imali smo 28 šehida i 40 ranjenika dok je sirijska vojska izgubila 70 vojnika a oko 120 ih je ranjeno. Zarobili smo 11 pripadnika sirijske vojske.

Djelujemo u okolini Lattakije koja je sada pod našom kontrolom, el Akrad planina i 90 odsto planine Turkman je oslobođeno. Rat za oslobađanje još uvijek traje sve dok ne stignemo do srca Lattakije-samog grada Lattakije.

Teško je prodrijeti u grad, presječen je s velikim brojem kontrolnihpunktova i pun je sirijske vojske i Šabiha.

Sva sela koja sada kontrolišemo su sunitska. Do sada položaj Alevita u Lattakiji je dvosmislen, želimo se distancirati od njih. Porucili smo im da nismo protiv njih niti su naša meta ali kada su njihova sela baze tenkova kojima napadaju druge dijelove Lattakije oni postaju svjedoci ubijanja sirijskog naroda.

Lično podržavam pridruživanje Sirijskoj narodnoj vojsci ali održat ćemo sastanak svih zapovjednika revolucionarne vojne komande u Lattakiji kako bismo razgovarali o tome a onda će biti donijeta odluka da li da se pridružimo ili ne.”

Zarobljene Assadove snage u Lattakiji

{youtube}n_jnatpe3_8{/youtube}

Borci FSA u el Kasabu

{youtube}gHTgQqwcV68{/youtube}

(Islambosna.ba)

Share This Article