O Siriji na Samitu nesvrstanih

sanel
By sanel

U Teheranu se održava 16. samit Pokreta nesvrstanih.

Socijalna pravda, palestinsko pitanje i Bliski istok ključna su pitanja samita, koji se održava u zemlji koja pruža snažnu podršku sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu.

Iran je najavio vlastiti mirovni prijedlog za rješenje sirijskog pitanja.

Ulogom Irana u rješavanju sirijske krize zadovoljan je sirijski ministar nacionalnog pomirenja.

Ali Haidar, koji je stigao na samit nesvrstanih smatra da je Iran, protivljenjem stranoj intervenciji u Siriji, stao na stranu sirijskog naroda.

“Smatramo da je Iran na strani ljudi u Siriji, ne zauzimajući posebno ničiju stranu u konfliktu”, kazao je Haidar.

Opozicija protiv prijedloga

Na samitu u Teheranu Iran će predložiti novo mirovno rješenje sirijske krize. Haidar u njega polaže velike nade.

“U narednim danima ćemo generalno raspravljati o tom prijedlogu. Prijedlozi, posebno oni koji stižu od Irana, bazirani su na obećanju da će se spriječiti strana intervencija i upotreba sile”, tvrdi Haidar.

On smatra da se kriza u zemlji može riješiti dijalogom i da rješenje treba biti temeljeno na nacionalnom jedinstvu i teritorijalnom integritetu Sirije.

No, da se sirijsko pitanje ne može rješavati u Iranu smatra sirijska opozicija. Njihovih predstavnika na samitu nema.

Louay Hussein, sirijski opozicionar, kaže: “Svi koji žele podržati dijalog u sirijskom konfliktu moraju ostati neutralni, a Iran to nije. Nelogično je prihvatiti njihova rješenja.”

S dosadašnjim stavom Irana u pogledu Sirije kosili su se stavovi mnogih zemalja koje su potvrdile svoj dolazak na samit u Teheran.

Zbog toga se u Iranu očekuje žučna rasprava o ovom pitanju.

Osim podrške za svoj prijedlog u pogledu Sirije, Iran očekuje solidarnost protiv sankcija koje je Zapad nametnuo kako bi kaznio Iran zbog eventualnih nuklearnih aktivnosti.

Iako su zapadne diplomate nastojale umanjiti važnost samita i početak trogodišnjeg iranskog predsjedavanja Pokretom, više od 100 zemalja potvrdilo je svoj dolazak u Teheran.

Očekuje se dolazak glavnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moona, što je izazvalo oštre kritike SAD-a, koji bojkotira samit.

Dolazak Mursija

U Teheran stiže i novi egipatski predsjednik Mohamed Mursi, prvi egipatski čelnik koji će posjetiti Iran od Islamske revolucije 1979. godine.

Pokret nesvrstanih sastoji se od 120 zemalja članica i 17 zemalja posmatrača.

Države članice predstavljaju gotovo dvije trećine članova UN-a i čine 55 posto svjetske populacije, prvenstveno zemalja u razvoju ili zemalja Trećeg svijeta.

Prva konferencija Pokreta održana je 1961. u Beogradu. Na njoj je Josip Broz Tito preuzeo funkciju generalnog sekretara Pokreta na tri godine.

Šesnaesti samit Pokreta nesvrstanih u Teheranu počeo je 26. i traje do 31. augusta.

(AJ Balkans)

Share This Article