Njemačka: Projekat pomoći demokratskoj tranziciji sirijske opozicije

sanel
By sanel

U glavnom gradu Njemačke sirijski državljani, koji žive u raznim dijelovima svijeta, a koji podržavaju opozicione snage u borbi protiv režima Bashara al-Assada, uradili su projekat nazvan “The Day After”, a zamišljen kao inicijativa za pomoć budućem političkom uređenju u Siriji poslije pada diktatorskog režima Bashara al-Assada.

Prezentaciji projekta prisustvovali su profesor historije na Ohio Univerzitetu Amr El Azm, profesor Murhaf Jouejati iz Washingtona, politički analitičar iz Kanade Afra Jalabi i mnogi drugi gosti i prijatelji Sirije.

U toku obraćanja novinarima, profesor El Azm je izjavio da nije poznato kada će biti srušen režim Bashara al-Assada, ali da su odlučili pokrenuti ovaj projekat kako bi poslije eventualnog pada sirijskog režima bili osigurani uslovi i ambijent za stabilnu političku tranziciju.

On je istakao da je potrebno da se što prije formira demokratska vlast u zemlji, koja bi omogućila građanima da slobodnu biraju svoje buduće predstavnike.
Objasnio je da je žalosno da sirijski državljani moraju napuštati domove i bježati u Tursku i Jordan, te da je stoga potrebno poslati oružje Slobodnoj sirijskoj vojsci ili donijeti odluku o zabrani letenja iznad Sirije.

El Azm je izjavio da je, čak, moguće razmotriti i izvođenje međunarodne vojne intervencije kako bi se zaustavilo krvoproliće i nasilje koje provode vojne jedinice Bashara al-Assada. On je naveo da su i predstavnici Muslimanske braće prisustvovali prethodnim sastancima na kojima se razgovaralo o budućnosti Sirije te da i oni podržavaju fomiranje civilne i demokratske vlade u zemlji poslije odlaska Bashara al-Assada.

Afra Jalabi je izjavio da se u Siriji nalazi nekoliko različitih etničkih grupa koje se ponose sa islamskom tradicijom i da će sirijski narod sigurno podržati demokratski izabranu vlast. On je podsjetio da sirijski narod već 42 godine živi pod diktatorskim režimom te da je konačno došlo vrijeme da građani odlučuju na demokratski način o svojoj sudbini i o svojim životima.

Jalabi napominje da je sirijski režim do sada usmrtio oko 25 hiljada osoba i da je mučen veliki broj građana te da je sada potrebno formiranje demokratske države koja jasno i otvoreno zagovara poštivanje svih građana bez obzira na etničku i religijsku pripadnost, kao i vladavinu prava kako bi se u zemlji omogućio pravedan i progresivan život.

On je naveo da je glavni cilj projekta da se pripreme prijedlozi i smjernice koji bi pomogli u oblikovanju demokratske zemlje nakon pada režima Bashara al-Assada što bi spriječilo izbijanje soijalnih nemira i haosa, te doprinijelo mirnim i stabilnim političkim reformama u zemlji.

Projekat u čijoj izradi je učestvovalo oko 45 stručnjaka koji podržavaju opozicione snage u Siriji, podrazumijeva formiranje demokratske vlasti poslije eventualnog pada Bashara al-Assada i donošenje zakona kojima bi se povećale ovlasti demokratske vlasti, a vojne strukture stavile pod kontorlu izabrane vlasti.

(Anadolija)

Share This Article