Novi izlaslanik za Siriju ‘uplašen’

sanel
By sanel

Alžirski diplomata Lakhdar Brahimi u petak je rekao generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki Moonu da je “počastvovan, polaskan, pokoran i uplašen” pred činjenicom da je izabran za osobu koja će predvoditi međunarodne napore za rješavanje konflikta u Siriji.

Brahimi se prvi put sastao sa Banom otkad je prošle sedmice pristao da od septembra zamijeni Kofija Annana na funkciji specijalnog izaslanika UN-a i Arapske lige za Siriju.

“Generalni sekretaru, kada ste me nazvali, rekao sam vam da sam počastvovan, polaskan, pokoran i uplašen, a to osjećam i sada”, rekao je Brahimi prvom čovjeku UN-a na sastanku održanom u kasnim večernjim satima u petak u  New Yorku.

Brahimi je naglasio da će prioritet njegove misije biti sirijski narod i da će interesi naroda biti ispred svih ostalih. “Pokušat ćemo da pomognemo koliko možemo, nećemo se štedjeti. Hajde da probamo i vidimo šta možemo uraditi”, rekao je novi izaslanik UN-a.

Puno poštovanje

Brahimi, koji je oklijevao nekoliko dana kada je primio poziv, sastao se u petak sa više zvaničnika svjetske organizacije radi razgovora o novom pristupu sirijskoj krizi, u kojoj je, prema podacima UN-a, u posljednjih 17 mjeseci poginulo 18.000 ljudi.

“Što duže ovaj sukob traje, bit će sve više žrtava i ljudskih patnji. Vaše rukovođenje biće veoma važno. Vi uživate puno poštovanje i punu podršku međunarodne zajednice. Najvažnije je što imate podršku Vijeća sigurnosti i čitavog sistema UN-a”, rekao je Ban.

Annan se krajem mjeseca povlači sa funkcije specijalnog izaslanika poslije šest mjeseci, pošto je izjavio da njegov mirovni plan za Siriju nema podršku u podijeljenomVijeću  sigurnosti UN-a.

Rusija i Kina su uložile veto na nekoliko predloženih rezolucija u kojima se osuđuje sirijska vlast i prijeti joj se sankcijama, a Moskva smatra da Sjedinjene Američke Države, Evropa i zemlje Perzijskog zaljeva žele promjenu vlasti u Damasku.

(AJ Balkans)

Share This Article