Amerikanci i Turci u Ankari pripremaju Asadov odlazak s vlasti

sanel
By sanel

Američki i turski zvaničnici sastali su se u četvrtak u Ankari da postave osnove za “operativni mehanizam” pripremanja za post-Asadov period u Siriji u kojoj već 17 mjeseci traje narodna pobuna, doznaje se iz turskih diplomatskih izvora.

O principu ovog mehanizma odlučeno je tokom posjete američke državne tajnice Hillary Clinton 11. augusta Istanbulu, nakon što je SAD objavio da će ubrzati kraj režima u Damasku.

Diplomati, vojnici i zvaničnici sigurnosnih službi, predvođeni pomoćnicom državne tajnice Elizabeth Jones, i pomoćnik državnog podsekretara za vanjske poslove Halit Dževik, s turske strane, imaju cilj da usklade odgovore u odnosu na sirijsku krizu u vojnom, političkom i obavještajnom domenu, naveo je isti izvor. 

Razgovori ove grupe odnosit će se na prijetnju koju predstavlja hemijski arsenal što ga ima na raspolaganju režim predsjednika Bašara el-Asada i na rizik da Sirija postane svetište za oružane pokrete kao što su Kurdistanska radnička stranka i mreža El-Kaida.

Turci i Amerikanci treba da se dotaknu i humanitarnih pitanja i da koordiniraju eventualno formiranje tampon-zone na turskoj granici u slučaju velikog priliva sirijskih izbjeglica.

Turska trenutno zbrinjava više od 70.000 sirijskih izbjeglica i upozorava da ne može prihvatiti više od 100.000.

(Fena)

Share This Article