Ko šta kontroliše u Siriji?

sanel
By sanel

Koja od grupa kontroliše koji dio Sirije, usred haosa i sukoba u cijeloj zemlji?

U jednoj se emisiji britanske mreže BBC prenosi kako je Institut za istraživanje rata (ISW), sa sjedištem u Vašingtonu, pripremio detaljnu analizu aktivnosti opozicionih i snaga lojalnih sirijskoj vladi za period od oktobra 2011. godine, pa do danas.

Analiza je urađena na osnovu podataka prikupljenih iz sirijskog Human Rights Watcha i državne novinske agencija SANA, te od informacija koje su pružili novinari iz svih dijelova svijeta.

ISW je čak napravio i mapu na osnovu analiziranih podataka, na kojoj teritorije označene kao “pod kontrolom pobunjenika” zaista jesu pod kontrolom Slobodne armije Sirije.

Mapa opisuje Slobodnu armiju Sirije kao veoma mobilnu gerilsku snagu. Kada se nađu u okršaju sa vladinim snagama, pripadnici Slobodne armije Sirije se povlače, umjesto da brane svoja uporišta, kako bi izbjegli gubitke u ljudstvu.

Dok je objašnjavao na koji način je generisana mapa trenutnog rasporeda teritorija u Siriji, ISW-ov stručnjak Joseph Holliday je dodao: “Snage sirijskog režima mogu upasti u područja pod kontrolom pobunjenika, ali će cijena toga upada biti prilično visoka.”

Spominjući izolovane vojne baze pod kontrolom vlade, razmještene u posmatranim regijama, Holliday je rekao “Postoje sporadični artiljerijski napadi iz ovih baza na neka od okolnih sela. Međutim, oni nemaju kapaciteta da pokrenu vojne operacije iz njih. Materijali i zalihe im se dopremaju zračnim putem.”

Holliday je u nastavku rekao da sve vojne baze ovog tipa, jedna po jedna, lagano padaju pod kontrolu opozicije.

Slobodna armija Sirije je tokom ljetnih mjeseci pokrenula uzvratne napade u Halepu i Damasku, uz koordiniranu strategiju.

Mapa ISW-a je pokazala da pobunjenici u Siriji kontrolišu područja sjeverno i istočno od Halepa, te dijelove u unutrašnjosti zemlje, smještene između Idliba i Hame.

Pojedini analitičari kažu da je taktika pobunjenika natjerala sirijskog predsjednika Bešara Asada da raporedi snage kako unutar Halepa i Damaska, tako i okolo njih, što je omogućilo Slobodnoj armiji Sirije da ostvari veći uticaj u područjima koje su napustile Asadove snage.

(TRT)

Share This Article