Nastavljeni ukobi na sjeveru Libana

sanel
By sanel

Jedna osoba je ubijena, a dvije ranjene u četvrtak ujutro u Tripoliju, četvrtog dana vjerskih sukoba povezanih s ratom u Siriji, doznaje se iz sigurnosnih izvora.

Sukobi, u kojima je za četiri dana ubijeno 10 osoba i ranjeno 86, nastavili su se cijelu noć, uprkos prekidu vatre koji su naredili u srijedu poslije podne zvaničnici u Tripoliju i uprkos raspoređivanju većeg broja vojnika.

Sukobi automatskim oružjem od ponedjeljka se vode između bandi iz dva siromašna kvarta koja razdvaja jedna ulica, Bab el-Tebaneha, u kojem žive pretežno suniti i koji je neprijatelj sirijskog režima i alavitskog Jabala Mohsena, koji je pristalica Assada.

Alavitska konfesija je ogranak šiizma, koji je manjinski u Siriji.

Ovo je posljednja epizoda serije sukoba između Assadovih pristalica i protivnika, koji redovno potresaju lučki grad Tripoli od kako je počela kriza u Siriji prije 17 mjeseci.

Liban je upoznao 30 godina sirijske hegemonije i duboko je podijeljen između pristalica i protivnika Assadovog režima, među kojim je moćni šiitski pokret Hezbollah.

UN je pozvao međunarodnu zajednicu da više podrži Liban kako ne bi došlo do destabilizacije povezane sa širenjem sirijske krize.

(AJB)

Share This Article