Strani borci u bici za Halep

sanel
By sanel

Pobunjenički borci u najvećem sirijskom gradu, Halepu, kažu da se suočavaju s protivljenjem stanovnika tog grada, ali da su im se u borbi protiv predsjednika Bashara al-Assada pridružili strani borci.

Nije bilo lako suprotstaviti se sirijskoj vojsci, pogotovo nakon što grad nije stao uz pobunjenike koji su upali u neke siromašne četvrti i postavili baze.

Većina boraca u Halepu su Sirijci, ali je rat privukao Arape koji se osjećaju dužnim pomoći opoziciji, koju čine uglavnom sunitski muslimani.

Al Jazeerina novinarka Zeina Khodr donosi ovaj ekskluzivni izvještaj iz grada Halepa.

Strahovanja UN-a

U međuvremenu, Ujedinjeni narodi izrazili su bojazan da Iran dostavlja oružje Siriji, što bi predstavljalo potvrdu optužbi koje su ranije iznijeli zapadni zvaničnici da Teheran režimu u Damasku osigurava pomoć u novcu, oružju i informacijama.

“Generalni sekretar više puta je izrazio zabrinutost zbog dopremanja oružja stranama u Siriji, što u pojedinim slučajevima, kako se čini, krši rezoluciju 1747 koju je usvojilo ovo Vijeće, zabranjujući izvoz oružja prema poglavlju VII Povelje UN-a”, rekao je u Vijeću sigurnosti šef UN-a za političke poslove Jeffrey Feltman.

On je podsjetio da je u skladu sa ovom rezolucijom zabranjen izvoz oružja iz Irana, a da Vijeće sigurnosti za njeno kršenje može odobriti kako diplomatske i ekonomske sankcije, tako i vojnu intervenciju.

Bez sigurnog utočišta

Feltman je istakao da će se generalni sekretar Ban Ki Moon tokom boravka u Iranu sljedeće sedmice, zbog samita Nesvrstanih, sastati i sa istaknutim iranskim zvaničnicima sa kojima će razgovarati o iranskom nuklearnom programu, terorizmu, ljudskim pravima i krizi u Siriji.

Istovremeno, podsekretar UN za humanitarna pitanja Valerie Amos izjavila je da je pomoć potrebna za 2,5 miliona Sirijaca, a da se zbog podjela u Vijeću sigurnosti neće moći uspostaviti sigurno utočište u zemlji za sve veći broj onih koji bježe pred građanskim ratom, javio je Reuters.

UN su saopćile da je u Siriji, od početka krize u martu prošle godine, život izgubilo više od 18.000 ljudi, a da je od nasilja blizu 170.000 stanovnika pobjeglo iz zemlje.

(AJ Balkans)

Share This Article