Deset mrtvih u sukobima u Libanu

sanel
By sanel

Broj poginulih u sukobima između sunitskih muslimana i alavita u libanskom lučkom gradu Tripoliju, na sjeveru te zemlje, porastao je preko noći na najmanje 10, saopćili su u srijedu bolnički izvori.

Poslije kratkog zatišja, u sukobima koje su stanovnici ovog grada opisali kao jedne od najžešćih od izbijanja građanskog rata u Libanu, u Tripoliju je u srijedu ujutro odjeknulo dvadesetak eksplozija, očigledno prouzrokovanih granatama, a borci su koristili i automatsko oružje, izjavili su očevici.

Više od 100 ljudi povrijeđeno je tokom okršaja koji su ove sedmice izbili duž granice između sunitskog okruga Bab al-Tabaneh i alavitske oblasti Džebel Mohsen, koji podržavaju vlast Bashara al-Assada u Damasku, prenosi Reuters.

Sjeverna oblast je jedna od najnestabilnijih u Libanu, a hronične tenzije između sunita i alavita prerasle su u sukobe, u kojima je početkom juna ubijeno 15 ljudi.

Sektaški ton sukoba u Libanu odraz je sirijskog konflikta, koji sve više okreće opoziciju, pretežno sačinjenu od sunitskih muslimana, protiv alavitske manjine sirijskog predsjednika, navodi britanska agencija.

U redovima libanonske vojske je prilikom pokušaja razdvajanja sukobljenih strana ranjeno 15 vojnika, prema vojnim izvorima.

(AJB)

Share This Article