U susret ramazanu

sanel
By sanel

Priredio: Mr. Osman Smajlović
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prakticirao je da svojim ashabima nagovijesti i podsjeti ih na dolazak blagoslovljenog mjeseca ramazana, ulijevajući na taj način radost u njihova srca, kao što to bilježe imami Nesai i Ahmed, Allah im se smilovao, u vjerodostojnoj predaji od plemenitog ashaba Ebu Hurejre, Allah bio njime zadovoljan, u kojoj stoji da je Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: ”Došao vam je ramazan, mubarek mjesec; Allah, aze ve dželle, propisao vam je da ga postite, u njemu se otvaraju vrata nebeska, u njemu se zatvaraju vrata džehima – Džehennema, u njemu se neposlušni šejtani vezuju u lance, u njemu je noć bolja od hiljadu mjeseci i onaj kome bude uskraćena njena dobrota, zaista mu je uskraćeno (veliko dobro).”

Uvaženi islamski učenjak Ibn Redžeb el-Hanbeli, Allah mu se smilovao, rekao je: ”Kako da vjernik ne bude obradovan otvaranjem džennetskih vrata? Kako da grješnik ne bude obradovan zatvaranjem džehennemskih vrata? Kako da razumna osoba ne bude obradovana vremenom u kojem se šejtani vezuju u lance? Kako se ovo vrijeme može porediti sa tim vremenom?”

Ovim hadisom Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, nije samo želio obavijestiti svoje ashabe i islamski ummet o nastupanju mjeseca ramazana poslije mjeseca ša’bana, jer oni su znali da ramazan dolazi poslije ša’bana, nego je ovim hadisom želio potaći muslimane na pripremanje za ramazan, činjenje dobrih djela i doček mjeseca posta sa velikim elanom i ambicijom. Kao da nam je u ovom hadisu naš voljeni Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, želio reći: ”Došao vam je mjesec ramazan koji obiluje mnoštvom prilika za oprost od grijeha i ulazak u Džennet, zato ga iskoristite na najbolji način i ostvarite u njemu Allahovo zadovoljstvo”.
Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, u ovom je hadisu pojasnio pojedine vrijednosti ramazana: ”…u njemu se otvaraju vrata nebeska, u njemu se zatvaraju vrata džehima – Džehennema, u njemu se neposlušni šejtani vezuju u lance, u njemu je noć bolja od hiljadu mjeseci”, želeći podstaći vjernike na činjenje dobrih djela i iskorištavanje ramazanskih blagodati i vrijednosti.

Uvaženi islamski učenjak El-Usejmin, Allah mu se smilovao, rekao je: ”Džennetska vrata se otvaraju u ovom mjesecu zbog mnoštva dobrih djela koja se u njemu čine, podstičući i na taj način vjernike da čine još više dobrih djela, dok se džehennemska vrata zatvaraju zbog vjerničkih malobrojnih grijeha. Šejtani se vezuju u lance i ne puštaju se da priđu onima kojima inače prilaze i koje napadaju izvan mjeseca ramazana.”
Ramazan je opisan kao mubarek – berićetli mjesec. Njegov berićet je opće prirode tako da obuhvata naša djela vezana za dunjaluk, kao što je stjecanje opskrbe i slično tome, kao što obuhvata i naš ahiret sa različitim vidovima ibadeta, kao što je post, učenje Kur`ana, itikaf  i slično tome.

Uvaženi islamski učenjak Ibn Baz, Allah mu se smilovao, upitan je o praksi naših ispravnih prethodnika u dočeku mjeseca ramazana, pa je odgovorio: ‘’Dočekivali bi ga sa radošću i međusobnim podsticanjem na činjenje dobrih djela u njemu, jer je on uzvišen mjesec i življenje u njemu je dar od Allaha. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obradovao je svoje drugove govoreći: ‘Došao vam je ramazan, mubarek mjesec’, mjesec čiji je post Allah učinio strogom obavezom i njegov noćni namaz dobrovoljnim djelom. Vjernik se raduje ovom mjesecu i trudi se u činjenju dobrih djela u njemu, kao što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, svoje drugove obradovao dolaskom ovog mjeseca.”

Share This Article