Vrste zaborava spomenute u Kur’anu

sanel
By sanel

Priredio: Sead Kumro
Zaborav je suprotan pamćenju i sjećanju. Zaborav je zapostavljanje onoga što je čovjek naučio, bilo zbog slabosti srca ili zbog nemara. Vrste zaborava: 1.Zaborav na samog sebe: Kaže Allah: ”I ne budite kao oni koji su zaboravili Allaha, pa je On učinio da sami sebe zaborave, to su pravi grješnici.” (Prijevod značenja El-Hašr, 19) Riječi ”…koji su zaboravili Allaha” mogu značiti da su zaboravili prava koja Allah ima ili da su zaboravili na Allahovu kaznu kada su griješili. Kaže Ibn Kesir u svome Tefsiru: ”Ne zaboravite spominjanje Allaha da On ne bi učinio da zaboravite činjenje dobrih djela koja bi vam koristila u obećanom danu.” (Vidjeti: Tefsir Ibn Kesir, 8/110)

2.    Zaborav na Uzvišenog Allaha
Kaže Uzvišeni: ”Licemjeri i licemjerke slični su jedni drugima: traže da se čine nevaljala djela, a odvraćaju od dobrih, i ruke su im stisnute; zaboravljaju Allaha, pa je i On njih zaboravio. Licemjeri su pravi nevjernici.” (Prijevod značenja Et-Tevbe, 67)
Zaboravljaju spominjanje Allaha Uzvišenog, pa ih je i On Uzvišeni zaboravio. Također, zaboravljaju ono što im je On Uzvišeni naredio, te ih je On ostavio u sumnji. (Vidjeti: El-Džamiu li ahkamil-Kur’an, 10/293; Tefsir Ibn Kesir, 4/158)

3.    Zaborav na zavjet dat Allahu
Kaže Uzvišeni: ”Ali, zato što su zavjet svoj prekršili, Mi smo ih prokleli i srca njihova okrutnim učinili. Oni su riječi s mjesta na kojima su bile uklanjali, a dobar dio onoga čime su bili opominjani zaboravili.” (Prijevod značenja El-Maide, 13)
Ostavili su postupanje po onome na što su se zavjetovali, što je rezultiralo oboljenjem njihovih srca i izostavljanjem činjenja dobrih djela. Također, rečeno je u komentaru ovog ajeta da su zaboravili zavjet koji su im njihovi poslanici predočili o vjerovanju u Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. (Vidjeti: El-Džamiu li ahkamil-Kur’an, 7/382; Tefsir Ibn Kesir, 3/63)

4.    Zaborav na Sudnji dan
Kaže Uzvišeni: ”Kojima je vjera njihova bila igra i zabava i koje je život na Zemlji obmanuo. ‘Sada ćemo Mi njih zaboraviti, zato što su zaboravljali ovaj Dan i zato što su dokaze Naše poricali.” (Prijevod značenja El-E’araf, 51)
Mudžahid je u komentaru ovog ajeta rekao: ”Ostavit ćemo ih u Vatri.” (Vidjeti: El-Džamiu li ahkamil-Kur’an, 9/235; Tefsir Ibn Kesir, 3/393)

I kaže Uzvišeni: ”One koji skreću s Allahova puta čeka teška patnja na onom svijetu zato što su zaboravljali na Dan u kojem će se račun polagati.” (Prijevod značenja Sad, 26)
I kaže Uzvišeni: ”Pa trpite zato što ste zaboravljali da ćete ovaj dan doživjeti – i Mi ćemo vas zaboraviti – i vječnu patnju trpite zbog onoga što ste radili.” (Prijevod značenja Es-Sedžde, 14)

Zaboravljanje Sudnjeg dana može biti dvojako: – prvo, zaboravljanje pripreme za Sudnji dan, tj. zaboravljanje činjenja dobrih djela i klonjenja loših djela; drugo, nevjerovanje u Sudnji dan i proživljenje. (Vidjeti: El-Džamiu li ahkamil-Kur’an, 17/26)
Stanovnicima Vatre reći će se da trpe kaznu zbog onoga što su radili, što su Sudnji dan zaboravljali i u proživljenje nisu vjerovali. ”I Mi ćemo vas zaboraviti”, tj. odnosit ćemo se prema vama kao prema onome koji je zaboravljen, ali Allah Uzvišeni ništa ne zaboravlja i zaborav nije Njegovo svojstvo, uzvišen neka je On. (Vidjeti: Tefsir Ibn Kesir, 6/341)

5.    Zaborav na Allahove dokaze
Kaže Allah: ”Evo zašto reći će On: ‘Dokazi Naši su ti dolazili, ali si ih zaboravljao, pa ćeš danas ti isto biti zaboravljen.” (Prijevod značenja Taha, 126)

Kada su ti dolazili Allahovi dokazi o Njegovoj jednoći i snazi, ti si ih negirao i nisi o njihovom značenju razmišljao, zaboravio si ih i bio si nemaran prema njima. Tako ćemo se i Mi danas prema tebi ophoditi. (Vidjeti: El-Džamiu li ahkamil-Kur’an, 14/195; Tefsir Ibn Kesir, 5/289)

Share This Article