Kur’anske zanimljivosti (1 dio)

sanel
By sanel

Priredio: Nermin Avdić

Šta je Kur’an? Nijedna knjiga u ljudskoj historiji nije tako dominantno utjecala na profiliranje ljudske misli kao Kur’an. Nijedna knjiga do danas nije toliko prepisivana, proučavana, učena napamet, niti prevođena na sve relevantne svjetske jezike kao Kur’an časni. Nijedna knjiga u tolikoj mjeri ne izaziva divljenje, ne pobuđuje želju za stalnim vraćanjem, niti razgaljuje dušu i ima iscjeljiteljsku moć poput Kur’ana. Kada je to tako, postavlja se pitanje: šta je to Kur’an?

Kur’an je Allahov govor, koji je mudžiza, objavljen Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, zabilježen u mushafima (zbirkama), prenesen mutevatir-predajom, čije je učenje posebno vrednovan ibadet, počinje surom El-Fatiha, a završava surom En-Nas.

Dakle, Kur’an je Allahov govor, Njegova izgovorena riječ. Kur’an nije stvoren, nego je objavljen najodabranijem čovjeku, Njegovom posljednjem poslaniku Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, preko najodabranijeg meleka – Džibrila, u najodabranijem mjestu – Mekki, u najodabranijem mjesecu – ramazanu.

On je uputa i vodilja čovječanstvu do Kijametskog dana. Ko ga bude čitao i slijedio njegove upute – uspio je i na ovom i na budućem svijetu, a ko mu leđa okrene, pa taj će provesti tegoban život na oba svijeta.

Koji je mudžiza, tj. koji je nadnaravne prirode, nije ni stih ni proza. Nemoguće je sačiniti nešto slično njemu, a on je izazov ljudima do Sudnjeg dana, pa ako neko misli da može, neka proba, a Allah Uzvišeni je već napomenuo u suri El-Bekare da to neće moći uraditi.

Zabilježen je u mushafima, tj. zbirkama, knjigama na jednom mjestu. Prvo bilježenje u mushafe bilo je za vrijeme halife Ebu Bekra, radijallahu anhu, na inicijativu Omera ibnul-Hattaba, radijallahu anhu, a povodom smrti oko sedamdeset hafiza Kur’ana u Bitki na Jemami.

Prenesen je mutevatir-predajom, tj. posebnom vrstom predaje u kojoj u svakoj generaciji prenosi toliki broj pouzdanih prenosilaca da je nemoguće posumnjati da su se mogli složiti na laži i neistini. Znači, predaja koja je apsolutno ispravna, bez imalo sumnje.

Čije je učenje posebno vrednovan ibadet, tj. kada čovjek uči Kur’an dobit će posebnu vrstu nagrade, kao što nas je obavijestio Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem: ”Ko prouči koliko jedan harf iz Kur’ana imat će nagradu, a za dobro djelo nagrada je deseterostruka. Ja ne kažem da su ELIF LAM MIM jedan harf, nego je ELIF harf, LAM je harf  i MIM je harf.”[1]

Stoga,

”Ako želiš da vidiš svoje mjesto kod Allaha, pogledaj koliko mjesta ima Kur’an kod tebe”, tj. koliko ti učiš i čitaš Kur’an, te koliko postupaš po propisima koji se nalaze u njemu, a tebi su upućeni.

Bilješke:

[1] Bilježi Tirmizi i kaže da je hadis hasen sahih, od Abdullaha ibn Mes’uda.


Share This Article