Dužnosti u pogledu plemenitog Kur’ana

sanel
By sanel

Preveo: Fahret Kadrić
Jedno od svojstava Kur’ana jeste da je on svjetlost (ar. nur), kao što kaže Uzvišeni Allah: ”Zato vjerujte u Allaha i Poslanika Njegova i u svjetlo koje objavljujemo, a Allah dobro zna ono što radite” (Et-Tegabun, 8.); ”A od Allaha vam dolazi svjetlost i Knjiga jasna kojom Allah upućuje na puteve spasa one koji nastoje da steknu zadovoljstvo Njegovo i izvodi ih, po volji Svojoj, iz tmina na svjetlo i na Pravi put im ukazuje.” (El-Maide, 15-16.)
Dakle, Kur’an je svjetlo koje obasjava srca vjernika i osvjetljava puteve onima koji teže bogobojaznosti, međutim to doživljavaju samo oni koji se pokoravaju njegovim naredbama i klone se njegovih zabrana.
Kur’an je rastavljač istine od neistine (ar. furkan). Uzvišeni Allah kaže: ”Neka je uzvišen Onaj koji robu Svome objavljuje Furkan (Kur’an) da bi svjetovima bio opomena.” (Furkan, 1.) Kur’an je furkan, koji rastavlja istinu od laži, uputu od zablude. Njime je Allah razdvojio dobroćudne vjernike i pokvarene nevjernike, pa su se vjernici okitili pohvalnim vjerničkim osobinama, a od sebe su otklonili svojstva grješnika i nevjernika.

Kur’an je opominjujuća poruka i lijek, uputa i milost za vjernike, kao što kaže Uzvišeni Allah: ”O ljudi, već vam je stigla poruka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima.” (Junus, 57.)
Kur’an donosi najjednostavniju poruku onima koji imaju čista srca i koji pred uputom svoje glave ne okreću svjesno. Kur’an je najdjelotvorniji lijek za oboljela srca. U Allahovoj Knjizi nalazi se lijek za bolesti sumnji i strasti. Kur’an je uputa i milost onome ko se drži kur’anskih principa, upućuje ga ka Pravome putu i obznanjuje mu vjerničke staze kojima treba da kroči na putu spasa i izbavljenja.

Ovo su samo neka od svojstva kojima je Uzvišeni Allah opisao Kur’an veličanstveni. Dakako, ovo su značajna i upečatljiva svojstva koja nam pokazuju veličinu ove uzvišene knjige koju je Allah učinio pečatom Svojih knjiga za stanovnike Zemlje. Kur’an je najveća Poslanikova, sallallahu alejhi ve sellem, mudžiza. Štaviše, Kur’an je, općenito, najveća mudžiza kojom je jedan vjerovjesnik počašćen. Niti jednom vjerovjesniku nije objavljena slična knjiga poput Kur’ana veličanstvenog koji je ”zarobio” srca učenjaka i mnoge ostavio bez daha. Uzvišeni Allah veli: ”Allah objavljuje najljepši govor, Knjigu sličnu po smislu, čije se poruke ponavljaju, zbog kojih podilazi jeza one koji se Gospodara svoga boje, a kada se spomene ime Allahovo, kože njihove i srca njihova se smiruju. Ona je Allahov put na koji On ukazuje onome kome On hoće, a onoga koga Allah u zabludi ostavi, niko ga na Pravi put neće moći uputiti.” (Ez-Zumer, 23.)

O vjernici, u pogledu ove veličanstvene Knjige imamo mnogo dužnosti i obaveza. Jedna od tih obaveza jeste da smo dužni da se Kur’anu radujemo. Allahova plemenita Knjiga je nešto najbolje čemu se možemo obradovati. Uzvišeni Allah kaže: ”O ljudi, već vam je stigla poruka od Gospodara vašeg i lijek za vaša srca i uputstvo i milost vjernicima. Reci: ‘Neka se zato Allahovoj blagodati i milosti raduju, to je bolje od onoga što gomilaju.”’ (Junus, 57-58.)
Ebu Seid je rekao: ”Spomenuta ‘Allahova blagodat’ u ovom ajetu jeste Kur’an, a Njegova milost jeste da nas je počastio njime. Iz ovog proizlazi da radovanje Kur’anu znači veličanje ove knjige, a zaista je Kur’an daleko bolji od svih dunjalučkih vrijednosti i ukrasa koje ljudi gomilaju.”

Ovu veličanstvenu Knjigu dužni smo učiti i čitati, shodno riječima Uzvišenog: ”Oni koji Allahovu Knjigu čitaju i molitvu obavljaju i od onoga čime ih Mi opskrbljujemo udjeljuju, i tajno i javno, mogu da se nadaju nagradi koja neće nestati, da ih On prema onome što su radili nagradi i još im iz obilja Svoga da, jer On mnogo prašta i blagodaran je.” (Fatir, 29-30.) Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je: ”Učite Kur’an jer će on na Sudnjem danu doći kao zagovarač za svoga učača.” (Muslim) Dakle, Kur’an treba učiti kontinuirano i ustrajno, treba ga čitati mnogo, jer Kur’an pročišćava srce i produhovljuje čovjeka i njegovu dušu. On također podstiče čovjeka da čini dobra djela, a udaljava ga od činjenja loših.

Dužni smo da ovu veličanstvenu Knjigu, koja je rastavljač istine od neistine, učimo s razumijevanjem i da razmišljamo o njenim ajetima, shodno riječima Uzvišenog: ”Knjiga koju ti objavljujemo blagoslovljena je, da bi oni o riječima njezinim razmislili i da bi oni koji su razumom obdareni pouku primili.” (Sad, 29) Allah je u negativnom kontekstu spomenuo one koji ne razmišljaju o Njegovoj Knjizi rekavši: ”Kako oni ne razmisle o Kur’anu, ili su im na srcima katanci.” (Muhammed, 24.) Bojte se Allaha, o Allahovi robovi, i razmislite o Njegovoj veličanstvenoj Knjizi. Učenje Kur’ana koristit će srcu samo ako se sastave svi neophodni aspekti učenja: i učenje, i slušanje, i napose razmišljanje o značenjima njegovih ajeta, kako bi se osjetilo da je to govor Gospodara svjetova spušten Njegovom Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem. Preneseno je od ispravnih prethodnika da su običavali klanjati noćni namaz ponavljajući jedan ajet i razmišljajući o njegovim značenjima.

Također, dužni smo da se s poštovanjem odnosimo prema Kur’anu i da ga čuvamo, jer to je govor našeg Gospodara, Uzvišenog i Plemenitog. Učenjaci su složni na činjenici da smo dužni s poštovanjem se odnositi prema Kur’anu i veličati ga i čuvati. Onaj ko se ismijava sa Kur’anom ili dijelom Kur’ana, taj je uznevjerovao u Allaha Uzvišenog i nevjernik je, po konsenzusu svih muslimana. Stoga, veličajte ovu Knjigu, o Allahovi robovi, i čuvajte je od onih koje je nemar ophrvao. Jedan je od načina veličanja i poštivanja Kur’ana jeste dodirivati ga samo pod abdestom. Isto tako, džunub ne smije da uči Kur’an. Također, nije dozvoljeno Kur’an stavljati iza leđa, niti staviti nogu na njega, ili ga pak staviti na mjesto gdje može biti onečišćen ili oskrnavljen. Bojte se Allaha i poštujte Njegovu Knjigu: ”Eto toliko! Pa ko poštuje Allahove znakove (vanjska obilježja islama) – znak je čestita srca.” (El-Hadždž, 32.)

Dužni smo, također, držati se čvrsto ove Knjige, kao što je to Allah naredio Svome Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, kada je rekao: ”Zato se drži onoga što ti se objavljuje, jer ti si, uistinu, na Pravom putu.” (Ez-Zuhruf, 43.) Držati se Kur’ana znači slijediti njegove upute u pogledu harama i halala, uzeti Kur’an za vodilju, suditi po njemu i ne negirati nijedan njegov ajet, kao što kaže Uzvišeni: ”Slijedite ono što vam se objavljuje od Gospodara vašeg.“ Bojte se Allaha i čvrsto se držite Knjige Gospodara svoga. Budite iskreni u tome tako da tragovi vašeg pridržavanja Kur’ana budu vidljivi na vašim djelima, riječima i ponašanju. Učite i čitajte Kur’an, pamtite njegove ajete i razmišljajte o njima, jer onaj ko se prihvati Kur’ana, taj je upućen. Stoga se, vjernici, svi Allahova užeta prihvatite.

Napisao: Šejh dr. Halid b. Abdullah el-Muslih
Prijevod: Fahret Kadrić

Share This Article