El-Ka’ka’a b. Amr b. Malik el-Temimi r.a.

sanel
By sanel

Priredio: Sead ef. Jasavić
El-Ka’aka’a b. Amr b. Malik el-Temimi rhm., kaže: Allahov Poslanik s.a.w.s., me je upitao jedne prilike: „Šta si pripremio za borbu na Allahovom dž.š., putu? Rekoh: Za borbu na Allahovom dž.š., putu sam pripremio pokornost Allahu i Njegovom Poslaniku i jednog konja! Poslanik s.a.w.s., reče: To je krajnji cilj (kojem stremi svaki vjernik, op.prev.)!“ (Mu’udžemul-Sahabe, br.913., šejh Abdul-Baki b. Kani’ Ebul-Husejn rhm.,)

El-Ka’aka’a b. Amr b. Malik el-Temimi rhm., je jedan od čuvenih islamskih boraca i poznatih pjesnika, čije su ljudske i vojne vrline došle do izražaja u čuvenoj bitki na Kadisiji. Učesnik je i bitke na Jermuku protivu vizantinaca (636.g.), koju je predvodio Halid b. el-Velid r.a., kao i oslobođenja Damaska. Kada je Halid b. el-Velid r.a., bio sa Hurmuzom u dvoboju, u bitki Zatul-Selasil, zamalo je nastradao od persijanaca, da Ka’aka’a nije brzo reagovao svojom sabljom! Učesnik je brojnih bitaka po Iraku koje su se vodile protivu persijanaca-vatropoklonika, kada je imao brojne čuvene poduhvate i događaje po kojima se i dan danas spominje. U bajramske dane bi se opasao sabljom kralja vizantinaca – Heraklija, i pancirom kralja persijanaca – Behrama, što je zaplijenio u brojnim bitkama.

Ebu Omer rhm., kaže: On je brat Asim b. Amra el-Temimija, i obojica su imali brojna iskušenja i čuveno držanje u bitki na Kadisiji protivu persijanaca-vatropoklonika (636.g.), koju je predvodio ashab Sa’ad b. Ebi Vekkas r.a., zajedno sa Hašim b. ‘Utbom b. Ebi Vekkasom r.a., i Amr b. Ma’ad Jekribom rhm.. Kada je došao u ispomoć vojsci, Ka’aka’a r.a., je svoju vojsku podijelio na deset dijelova, a bilo ih je 1000 konjanika. On je stigao sa prvom desetinom vojske, zatim je za njima došla druga desetina vojske, pa su tako redom pristizali sve do ponoći, što je unjelo pometnju u persijanske redove, i strah u njihova srca, jer su pomislili da je stotinu hiljada vojnika pristiglo iz Šama.

Ibnul-Esir rhm., kaže: El-Ka’aka’a je imao velikog utjecaja na ishod bitke na Kadisiji protivu persijanaca-vatropoklonika, kao i u ostalim bitkama. Bio je najhrabriji borac, s najviše iskušenja. Učestvovao je sa Alijom r.a., u bitki kod Džemela, na Siffinu, i u ostalim njegovim bitkama. Alija r.a., ga je slao na pregovore sa Ajšom, Talhom i Zubejrom r.a., s kojima je na najljepši način pregovarao.

Umio je da pomiri ljude. Nastanio se u Kufi.

Za njega je Ebu Bekr el-Siddik r.a., rekao: „Ka’aka’ain glas u vojsci je bolji od hiljadu vojnika!“

Omer r.a., je pitao Sa’ad b. Ebi Vekkasa r.a., nakon bitke na Kadisji: Koji vojnik ti je bio najbolji, najhrabriji i najpostojaniji? Sa’ad b. Ebi Vekkas r.a., reče: „Nisam vidio borca slična Ka’aka’i b. Amru. U jednom danu je izvršio 30 napada, i u svakom napadu je ubio po gomilu vojnika!“

Ibnul-Esir rhm., kaže: „Halid b. el-Velid r.a., je zatražio pomoć od halife Ebu Bekra el-Siddika r.a., pa mu je on poslao Ka’aka’u b. Amra el-Temimija r.a.. Bi mu rečeno: Zar ćeš ga pomoći samo sa jednim čovjekom?! Ebu Bekr r.a., reče: „Ne gubi vojska u kojoj se nalazi ovakav čovjek!“ Poručio im je: „Sa sobom u vojsku povedite sve one koji su se borili protivu murtedda (ehlur-riddeh), i sve one koji su bili čvrsti na islamu i nisu se odmećali nakon smrti Poslanika s.a.w.s., i nemoj da sa vama u borbi učestvuje niko od bivših odmetnika od islama, sve dok ne odlučim suprotno. Sa njima, nakon ove naredbe, nije učestvovao ni jedan od bivših murtedda-otpadnika od islama!“

El-Ka’aka’a b. Amr b. Malik el-Temimi rhm., je umro u Kufi, 40 godine po hidžri.
Priredio: Sead ef. Jasavić, prof.fikha

Share This Article