U zadnjoj trećini mjeseca ramazana tražimo najbolju noć

sanel
By sanel

Priredio: mr. Semir Imamović

Od ovog časnog mjeseca nije ostala osim njegova zadnja trećina, a trećina je lijepa i dovoljna. Deset blagoslovljenih noći, najboljih u cijeloj godini. Allah se zaklinje sa ovih deset noći u Kurʼanu: „i deset noći” (El-Fedžr, 2)

Zbog njihove velike vrijednosti i dragocjenosti, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, posvećivao im je posebnu pažnju, povećavajući svoj ibadet u njima, čineći što više dobrih djela, boraveći u džamiji, u osami sa svojim Gospodarom (iʼtikaf). Potvrđeno je da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, kada nastupi zadnjih dest noći ramazana, „pritezao“ svoj ogrtač (odvajao se od žena), oživljavao je noći (ibadetom), budio je svoje ukućane i posvećivao se ibadetu više nego u drugim noćima.

Allah, dželle šanuhu, odlikovao je ovih deset blagoslovljenih noći, posebnom noći, Lejletul-kadrom, kojoj nema slične ni ravne. To je noć „u kojoj je objavljen Kurʼan“, tj. počelo je njegovo objavljivanje ili se pod tim misli da je u toj noći spušten iz Levh-i mahfuza/Pomno čuvane ploče, u cjelosti, do Bejtul-izzeta/Kuće dostojanstva, na ovozemljsko nebo. Zbog toga se, u ovoj noći, veliki broj meleka spušta na Zemlju, koja postane tijesna za sve njih, pa čak se i Džibril, zbog njene veličine i posebnosti, spušta na Zemlju, kao što kaže Uzvišeni: „Meleki i Džibril, s dozvolom Gospodara svoga, spuštaju se u njoj zbog odluke svake. Sigurnost je u njoj sve dok zora ne svane.“ (El-Kadr, 4–5)

Lejletul-kadr je noć koja je zaštićena od svakog zla i nevolje, blaga i ispunjena milošću, ni previše hladna ni previše vruća, svjetla i blještava, u njoj se vatrom iz zvijezda ne gađaju šejtani niti se šalju zvjezde padalice koje „vrebaju“, šejtani se ne pojavljuju sve do zore, i Sunce tog jutra bude crveno, slabo i bez zraka. Svi ovi znakovi su vjerodostojno prenešeni od Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem.

Od posebnosti ove noći je i to da je ona noć „godišnje odredbe“ (takdirus-senevijj), tj. prepisivanja svih događaja koji će se desiti u toj godini iz Levh-i mahfuza u knjige meleka pisara, kao što kaže Uzvišeni: „u kojoj se svaki mudri posao riješi, po zapovijedi Našoj!“ (Ed-Duhan, 4–5) Sve što će se desiti u narednoj godini i sve što je Allah odredio, od nafake, života i smrti, ponosa i poniženja, bogatstva i siromaštva, i svega ostalog, preuzima se iz Levh-i mahfuza u ovoj časnoj i veličnstvenoj noći. Nije slučajno onda, Allahovi robovi, ibadet u njoj bolji i vrjedniji u nagradi od ibadeta hiljadu drugih mjeseci, što odgovara životnom vijeku od blizu 83 godine. Lejletul-kadr je veličanstvena i posebno odlikovana noć, i zbog toga su se naši dobri prethodnici, selefus-salih, prema njoj odnosili s posebnim poštovanjem, pažnjom i angažiranošću.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, tražio je ovu noć i podsticao je svoje ashabe da je traže. Pouzdano znamo da se ona nalazi u zadnjih deset noći ramazana, uglavnom su to neparne noći, a može biti i u prvih sedam ili zadnjih sedam noći, a često se podudara sa 27. noći ramazana, a posebno ako ona pada u petak. Mišljenje je velikog broja učenjaka da se Lejletul-kadr pomjera i da nije svake godine u istoj noći, a pomjeranje ima svoju svrhu i cilj – čovjekov trud/zalaganje u zadnjih deset noći ramazana, svake godine, i neoslanjenje na samo jednu noć, ljudska snoviđenja i proračune. Ko svih deset noći provede u ibadetu, sigurno će pogoditi Lejletul-kadr. Bojte se Allaha, o muslimani, i svom Gospodaru pokažite ono najbolje u vašim dušama, i ostanite maksimalno budni i angažovani u završnici ovog mjeseca, jer djela se vrjednuju prema završnicama/rezultatima. Pobjednik je onaj ko druge pretekne u dobru u ovim danima i noćima, a poražen je onaj ko u ramazanu ostane uskraćen za dobro, oprost i nagradu, a najveći gubitnik je onaj ko ostane bez Allahove milosti, dobrote i oprosta u noći Lejletul-kadr. Samo istinski gubitnici su uskraćeni za Alahovu milost i dobrotu, i kod Allaha su propali samo oni koji sami sebi propšast i zlo žele. „Allah želi da vam oprosti.“ (En-Nisa, 27)

(Dr. Halid ibn Ali el-Gamidi)

Share This Article