Znanje koje se ne koristi je kao blago koje se ne troši na putu dobra

sanel
By sanel

Piše: Amina S.

Znanje je kao sigurna luka u koju se uvijek možeš vratiti, kao majka koja može pružiti samo dobro. Znanje je lijek protiv grešaka i kajanja, spas od nemira i nesigurnih odluka.
Utočiste koje brani od provalije neznanja, teških dana i od izgubljenog vremena.
Ali šta se dogodi kada se znanje ne koristi?
U trenutku iščeznulog vremena, u društvu potpune moralne stagnacije, čovjek nalazi spas u pričama iskusnih pisaca želeći ući u taj svijet mašte i pobjeći od okrutne realnosti.

Međutim, većina ljudi ili svoje znanje koristi na pogrešan način ili ga uopće ne koristi. Kroz život prolaze maleni ispod zvijezda, neostvareni. Životna iskustva se nižu, gomila pročitanih knjiga a ni jedna izvučena pouka. Stotinu savjeta saslušanih a nijedan primijenjen i tako približavajući se času neizbježnom ostaše pusti, neispunjeni. Nijedan trag postojanja nije ostao iza njih.
Djela se nižu kao biseri i krase ovodunjalučki život, ali bez učenja koje kao sunce obasjava naš život ne bismo znali ni činiti dobra djela. Velikani su govorili put uspjeha je znanje, a plod znanja je njegova primjena.

Životni kofer trebao bi biti ispunjen hartijama na kojima se može pročitati život ambicioznog, pravednog čovjeka.
Ići utabanom stazom, ne pokušavajući promijeniti kroj haljine koja je šivena po tuđim pravilima, ne boriti se za sopstvenu budućnost je odraz čovjeka koji ne želi pomoći samome sebi. Zavaravajući se činjenicom da ne može, da nije sposoban promijeniti vlastiti stav i ujediniti svoje najbitnije organe – mozak, srce i jezik.
Kada se oni kao rijeka spoje, intelektualna moć, moć srca, ustezanja od naglih izražavanja emocija i moć pravednog jezika, tada se može kazati da je znanje iskorišteno na pravi način.

Da li ćemo bez spomena ostati ili će o nama pisani trag zapisan biti ili ćemo drvo posaditi i biti društveno korisni ili na svoju djecu iskustvo naše prenijeti to zavisi od nas samih.

Čovjek je stvoren da griješi a znanje je veslo koje upućuje, usmjerava, daje i pomaže, pruža i približava dobrim i pozitivnim vrijednostima, ali uz uslov da se tom blagu pruži prilika da izađe na vidjelo, da podari plodove mukotrpnog učenja jer šta je znanje ako od njega insan koristi nema.

Share This Article