Majka vjernika – Hatidža, radijallahu anha

sanel
By sanel

Priredio: Sead Kumro, student Medinskog univerziteta

Prenosi ibn Abbas, radijallahu anhuma, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Najbolje žene u Džennetu su Hatidža b. Huvejlid, Fatima b. Muhammed, Merjem b. Imran i Asija, faraonova supruga.“ Ona je majka vjernika, Ummul-Kasim, Hatidža b. Huvejlid b. Esed b. Abdul-Uzza b. Kusajj    Al-Kurešijje Al-Esedijje. Ime njene majke je Fatima b. Zaide b. Džundub.

Rođena je 68. godine prije Hidžre u porodici koja je bila poznata po ugledu i lijepom ponašanju, te se kao dijete takve porodice okitila mudrošću, odlučnošću, razumom, čistoćom i poštenjem.
Njena porodična loza spaja se sa lozom Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tako da je najbliža Poslaniku, sallallahu alejhi ve sellem, od svih majki vjernika.
Hatidža, r.a., je prva žena koju je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, oženio i prva osoba koja je primila islam, po konsenzusu islamskih učenjaka.

U predislamsko doba i prije susreta sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, Hatidža, radijallahu anha, bila je izuzetno bogata žena i posjedovala je trgovačke karavane, koje su putovale u Šam radi trgovine. Kao uspješan poslodavac, ona je unajmljivala radnike koji bi putovali u Šam i u njeno ime obavljali kupoprodajne poslove. Tako je jednog dana do nje stigla vijest o Muhammedu b. Abdullahu, osobi koja je kod sebe objedinila sva pohvalna svojstva. Ponudila mu je da obavi neke trgovačke poslove u Šamu, na što je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, pristao.

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uputio se prema Šamu sa dječakom čije je ime bilo Mejsere. Kada je stigao do Šama, sjeo je u hlad jednog drveta, koje je bilo blizu kuće jednog monaha. Monah je izašao i upitao dječaka Mejseru: “Ko je ovaj čovjek koji sjedi ispod drveta?“, a Mejsere odgovori: “Ovo je čovjek od Kurejšija.“ Zatim monah reče dječaku: “Ispod ovog drveta nikad niko nije sjeo izuzev poslanika.” Nakon odmora, Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, uputio se prema tržnici, gdje je obavio kupoprodajne poslove, koji su rezultirali time da se vratio u Mekku sa dvostrukom zaradom.

Po povratku iz Šama, Mejsere je obavijestio Hatidžu, radijallahu anha, o plemenitosti i dobroti koju je vidio kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, tokom putovanja, da bi Hatidža, radijallahu anha, zaprosila Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i udala se za njega. On je tada imao dvadeset i pet, a ona četrdeset godina. Živjela je sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, dvadeset i pet godina u braku. Preselila je, radijallahu anha, tri godine prije Hidžre, u šezdeset i petoj godini, kada je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, imao pedeset godina.

Ona je žena koja je najduže bila u braku sa Poslanikom, sallallahu alejhi ve sellem, i koja mu je rodila svu djecu osim Ibrahima, kojeg je rodila Marija Koptkinja. Hatidža mu je rodila sinove Kasima i Abdullaha, i kćerke Zejneb, Rukajju, Ummu Kulsum i Fatimu.
Hatidža, radijallahu anha, utješila je Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, kada je došao uplašen iz pećine Hira, nakon što mu je došla objava, rekavši mu: “Allah te neće poniziti, jer tako mi Allaha, ti održavaš rodbinske veze, govoriš istinu, pomažeš slabašne, udjeljuješ siromašnim, uvažavaš goste i pomažeš u svakom dobru.“ (Buhari)
Prije objave, kada su bili mirni od ruku i jezika mušrika, bila je uz Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i uz njega je ostala i nakon objave, kada se povećala mržnja mekkanskih mušrika prema muslimanima.
Prenosi se od Alije, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve selleme, rekao: “Najbolje žene su Merjem i Hatidža.“ (Buhari, Muslim)

Prenosi se od Ebu Hurejre, radijallahu anhu, da je Džibril, alejhis-selam, došao kod Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, i rekao mu: “Eto, ide ti Hatidža, sa posudom u kojoj je hljeb, ili hrana ili piće. Pa kada ti dođe, prenesi joj selam od njenog Gospodara i od mene, i obraduj je kućom od dragulja u Džennetu, u kojoj nema buke, niti umora.“ (Buhari, Muslim).
Rekla je Aiša, radijallahu anha: “Ni na koga nisam bila ljubomorna kao što sam bila ljubomorna na Hatidžu, radijallahu anha, a nisam je vidjela, ali ju je Poslanik često spominjao. Ponekad bi zaklao ovcu i podijelio je na dijelove, potom bi ih poslao Hatidžinim prijateljicama.“ (Buhari, Muslim, Ahmed).
Rekao je Ismail: “Upitao sam Abdullaha b. Ebi Evfa: ‘Da li je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obradovao Hatidžu sa kućom u Džennetu?’ ‘Da’, odgovorio je Abdullah b. Ebi Evf.“ (Buhari, Muslim)
Prenosi se od Aiše, radijallahu anha, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, obradovao Hatidžu sa kućom u Džennetu. (Buhari, Muslim).

Preselila je svome Gospodaru tri godine prije Hidžre, u svojoj 65. godini života.

Share This Article