Urođene osobine su majka navika

sanel
By sanel

“Luda ljubav” rađa se iz slučajnosti i ona nije samo plod trenutnog emotivnog stanja.

Ljubav je urođeno prirodno stanje, a uvježbavanje metoda ljubavi sentimentalna je navika.

Mijenjanje i prilagođavanje srca nije nemoguće: “Niko od vas neće biti vjernik sve dok mu ne budem draži od njegovog djeteta, roditelja i svih ljudi.” Omer tada reče: “Allahov Poslaniče, ti si mi draži od svega osim od mene samog.”  “Ne, tako mi Onoga u čijoj je ruci moja duša, sve dok ti ne budem draži i od tebe samog.” Na to Omer reče: “Allaha mi, sada si mi draži i od mene samog.” Tada Poslanik reče: “Sada je dobro, Omere!”  (Buhari)

Da li u ljubavi imamo izbora?

Kada potonemo u ljubav, tada mislimo da će taj osjećaj ostati u nama zauvijek, ali kada život počne na nas vršiti svoje pritiske, taj osjećaj počinje se gubiti i to nas dovodi u poziciju da počinjemo misliti da se baklja ljubavi gasi ili da se u potpunosti ugasila. Od tada priželjkujemo da se ponovo vrati bljesak ljubavi, ali ako on izostane, onda nas obuzima osjećaj da nam je ljubav uskraćena i da je više nećemo osjetiti.

Ljubav je i djelo, a ne samo osjećaj.

Ljubav na prvi pogled

To je trenutni osjećaj naklonosti koji se pojavi prema osobi koju prethodno nismo poznavali. To je onaj osjećaj kada mlada djevojka, već pri prvom susretu, smatra da je našla mladića svojih snova. Ali, stvarnost se razlikuje od bajki i filmova.

Međutim, ne mora značiti i da će mladić uzvratiti istim stepenom opčinjenosti.

Čovjek je kao pijetao koji smatra da sunce nije stvoreno ni zbog čega drugog osim da bi slušalo njegovo kukurikanje.

Ili, čovjek je kao planeta koja misli da su zvijezde stvorene samo zbog toga da bi je okruživale.

Među učenicima srednjoškolskog uzrasta i studentima prve godine fakulteta provedeno je istraživanje o prvom utisku koji se pojavi pri prvom susretu mladića i djevojke, a koji mnogi nazivaju “ljubav na prvi pogled”, a dobiveni rezultati pokazali su da je to u većini slučajeva varka.

Moguće je da je takav osjećaj izazvan iskrom samog poimanja ljubavi, ili nastaje usljed trenutnog maštanja o voljenoj osobi i zamišljanja da je krase određene osobine, ali u budućnosti shvati da se stvarnost razlikuje od mašte.

 Opčinjenost koja počiva na vanjštini, a ne na unutarnjoj suštini, brzo blijedi i nestaje.

Kada osoba koja voli otkrije da stvarnost nije u skladu s maštom i da ljubav nije proizvod osjećaja, da partner nije ona zamišljena draga osoba, tada počinje da je obuzima osjećaj frustracije, tuge i srdžbe.

Stvarna ljubav, na osnovu mišljenja psihologa, podrazumijeva potpuno prihvatanje cjelokupne ličnosti partnera, onakve kakva jeste, njegovog načina razmišljanja, osjećanja…, to znači da si našao srodnu dušu s kojom dijeliš svoja razmišljanja i osjećanja.

____________________

Iz knjige: Stazama egoizma

Autor: dr. Selman el-Avda

Preveo: Muhamed Ikanović

_______________________

 

Share This Article