Odlagališta nadarenih

sanel
By sanel

Učenica je nacrtala lijep crtež, ali učiteljica ju je ukorila i pocijepala njen rad pred svim učenicama rekavši joj: “Ovo je nagrada za one kojima drugi crtaju crteže!”

Jedan je učenik izumio nešto kreativno, pa mu se direktor namrštio u lice i rekao: “Ti se koncentriraj na školu.”

Mladić je citirao pjesmu na jednom sijelu pa u jednom trenutku postavi pitanje: “Da li sam ja rođeni pjesnik?”, a jedan od prisutnih odgovori: “Ti si rođen zato da ti srce bude zapečaćeno!”

U jednoj studiji Washington Posta, koja je provedena na 430 nadarenih učenika, otkriveno je da je grub odnos prema njima ostavio na njih negativan trag.

Dijete od dvanaest godina s koeficijentom inteligencije 140 objesilo se u svojoj sobi zbog zlostavljanja i progona svojih prijatelja.

Nekada na nadarenu osobu stvari više utječu ili je osjetljivija od drugih, pa zbog toga nekada i odgovara na grub način. Jedan od nadarenih muslimana koji je doživio progon, ubio je trinaest svojih prijatelja i ranio dvadeset četiri u jednoj školi u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim je izvršio samoubistvo.

Strah je neprijatelj talentima i kada se strah od neuspjeha proširi, većina odluči da se povuče kako svoju psihu ne bi doveli u stanje neuravnoteženosti. Zato je obavezno imati hrabrosti i smjelosti kako bismo talent pretočili u inovaciju.

Da li je nadarena osoba uspješna?

 Nekada je dobro da se upotrebljava termin “uspješna inteligencija” jer postoje inteligentne osobe koje se spotiču, dok obični uspijevaju.

Uspjeh podrazumijeva:

  • aktiviranje snage i talenata,
  • unapređenje i popravljanje,
  • psihičku i socijalnu usklađenost.

Davno je rekao Tagrai:

Prestigli me neki ljudi, a iza mene su tapkali

Čak i kad sam sporo hod’o, za mnom su zaostajali.

Ovakva kazna stiže onog kog’ su vršnjaci pretekli

Teško mu je do te mjere da čak i smrt on poželi.

Zato nije čudo kad me slabiji od mene pretekne

Jer mi uzor nije neko ko vrijedi uzorom da bude.

Sposobnost za rad u svakoj situaciji je talenat i ona je garancija uspjeha, uz Allahovu dozvolu.

Uspjeh je da čovjeku bude olakšano kontinuirano obavljanje posla kojim se bavi, shodno njegovoj mogućnosti, u skladu s ispravnim razumijevanjem stvarnosti.

Jedan moj prijatelj radi isključivo u prisustvu ljudi kada i njegov talenat zasja, a njegova se duša priprema za inoviranje, a drugi postaje kreativan kada se osami s perom.

Poznajem mnoge koji govore obećavajućim tonom, a poslije tragaš za njim i nigdje da ih nađeš.

William Carey govorio je šest jezika, posjedovao izdavačku kuću koja je prevodila i izdavala knjige na nekoliko jezika. Kada je broj izdatih knjiga dostigao brojku od tristo  miliona primjeraka, upitali su ga kako je uspio postići takve uspjehe, a on je odgovorio: “Marljivošću. Sve što bih dodao na ovo, bilo bi pretjerivanje. Ja sam marljiv i to je moja jedina genijalnost, i u stanju sam da ustrajem na bilo kojem zadatku, i zbog ove sposobnosti postigao sam sve uspjehe.” (dr. Fejsal Alu Sani, Liderstvo i njegov utjecaj na pridobijanje simpatija)

____________________

Iz knjige: Stazama egoizma

Autor: dr. Selman el-Avda

Preveo: Muhamed Ikanović

_______________________

Share This Article