Talenti su poput riznica

sanel
By sanel
  • Rijetkost: talenti su dragocjeni i takvih je osoba između 2% i 5%, ukoliko gledamo na neke vrste talenata, međutim, u stvarnosti svaki je čovjek na neki način talentiran, i kada bi uspio otkriti svoj talenat, vjerovati u njega i pronaći pogodnu klimu za njegovo razvijanje, urodio bi plodom.

Za Japan kažu da je nacija 120 miliona superiornih ljudi.

Pridavanje pažnje prosvjetnom kadru, vrednovanje talenata, saradnja škole i porodice….

  • Vrijednost: talenirana osoba nalazi se ispred svojih vršnjaka, odlikuje se inteligencijom i sposobnošću, a ponekad je i genije i iznadprosječna Genije je jedna od 100.000 osoba.
  • Skriveno: to je spremnost ili velika prirodna sposobnost, bilo intelektualna ili tjelesna, kojoj je potreban stručnjak kako bi je otkrio i spoznao, i ona je preduvjet za ozbiljan uspjeh.

Prijašnje teorije vezane su za intelektualni talenat.

Savremene teorije govore o različitim sposobnostima, kao što su kreativnost, liderstvo i druge vještine.

Gdje se sastaju talenat i kreativnost?

Talenat je ograničena sposobnost, kao što je slikarstvo ili pamćenje, dok kreativnost podrazumijeva nova otkrića. Kreativnost je vrsta i plod talentiranog djela, talenat je sposobnost, a kreativnost i inoviranje su plod. Psiholozi u obzir uzimaju budućnost talenta i prošlost inovatora.

To znači da je talenat zemlja koja obećava, dok je inoviranje postojeće dostignuće.

U četvrtom razredu, učiteljica je ispred njih postavljala cvjetove i tražila da ih crtaju. Cvjetovi koje je on crtao bili su živi, s očima i osmijehom, a poslije svakog takvog crteža, učiteljica bi ga protresla i istjerala iz učionice, međutim, on je uporno crtao cvjetove koji su bili živi, nasmijani i koji su imali sposobnost govora. To je bio Walt Disney, crtač poznatih likova iz crtanih filmova, osnivač firme Disney, vlasnik zabavnog parka Disneyland, autor lika Mickeyja Mousea koji “živi” od 1928. godine i koji je inspiracija djeci na svim kontinentima, i autor lika Pepeljuge iz 1952. godine. On je osoba koja je dobila najviše Oskara.

Pored svih tih razlika koje njeguju društvene zajednice i suštinskih primjedbi, njegov je otisak prisutan u svakom gradu i u mnogim kućama, pa možda bismo trebali da se zapitamo: Zašto nismo mogli da njegujemo arapski muslimanski talenat koji bi mogao da ponudi nešto što će jačati naše vrijednosti?

Nekoliko prijatelja pokazalo mi je film “90 minuta”, koji je snimila ista ekipa kao i film “Avatar”, u kojem je utjelovljena islamska inspirativna ličnost, ali nisu uspjeli naći finansijera filma iako on donosi zaradu, a i promovira vrijednosti.

Da li se talenat ogleda u samo jednoj osobini ili sposobnosti?

Mudrost je Allahov dar: “On daruje mudrost onome kome On hoće…” (El-Bekara, 269)

Lukman je bio jedan od onih kojima je Allah podario mudrost (pogledaj djelo Knjiga mudrosti i mudri Lukman, Abdurrezzaka Ibrahima es-Saliha el-Ibrahima).

Mudrost  je plod razmišljanja, šutnje i iskustva, a koliko ima onih koji posjeduju ove osobine, a zatim žive dovoljno vremena kako bi naučili da inspiriraju generacije poslije njih?

Moralne vrijednosti, kao što su opraštanje i strpljivost, također su dar i dio nadarenosti. Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao je Ešedždu Abdulkajsu: “Ti imaš dvije osobine koje voli Allah: blagost i smirenost.” (Buhari i Muslim)

Iskrenost, poput Ebu Bekrove, stid, poput Osmanovog, hrabrost, poput Alijine, mudrost, poput Ebu Derdine, suptilnost, poput suptilnosti Amra b. El-Āsa, i ugled, poput Muavijinog ugleda, duševne i inteligentne nadarenosti, kao što su pronicljivost i inspirativnost, također su dar, a primjer je Omer koji je govorio ono što je i mislio.

Pamćenje je dar, a u tome su se isticali Asmei, Buhari, Ahmed i mnogi drugi učenjaci hadisa i lingvisti.

Zatim, intelektualne sposobnosti, u kojima su se isticali naučnici Istoka i Zapada, pjesnička nadarenost, kojom su se odlikovali pjesnici poput Sibevejha, Halila b. Ahmeda i drugih pjesnika, također su talenat i dar.

Isto tako, talenat se ogleda i u fizičkim i tjelesnim sposobnostima, kao što su: sportske vještine koje danas slavi cijeli svijet, i one predstavljaju ostatke junaštva kao izraza tjelesne snage.

Nastaviće se…

_______________________

Iz knjige: Stazama egoizma

Autor: dr. Selman el-Avda

Preveo: Muhamed Ikanović

_______________________

Share This Article