Korištenje digitalnog materijala sa interneta u svrhu širenja vjere…

sanel
By sanel
Pitanje: Kakav je propis za onoga ko pohranjuje predavanja sa interneta, a zatim ih, kako bi korist bila što veća, umnožava i dijeli među omladinom sa ciljem širenja vjere u Allaha Uzvišenog? Da li se ovakvo djelo smatra napadom na tuđe pravo?
Odgovor: U ime Allaha, zahvala pripada samo Njemu, i neka je mir i spas na Njegovog Poslanika, a zatim: Pohranjivanje predavanja i naučnog materijala sa internetskih stranica je dozvoljeno osim ako vlasnici tih stranica nisu to eksplicitno zabranili. Distribuiranje korisnih materijala među muslimanskim masama je pohvalna stvar za koju se očekuje nagrada od Uzvišenog Allaha. Dok s druge strane, preuzimanje materijala sa stranica čiji vlasnici to ne dozvoljavaju smatra se i u šerijatu zabranjenim i nije dozvoljeno pohranjivanje tih sadržaja niti distribuiranje istih.
 
Kaže šejh Muhammed Salih El-Munedžid, jedan od učenjaka Saudijske Arabije:
Vlasnici internet stranica su, načelno, stavili snimljene materijale na svoj virtualni prostor da bi ih ljudi preslušavali i njima se okoristili. Oni koji su učinili dostupnom uslugu preuzimanja i pohranjivanja dali su time i dozvolu za umnožavanje i distribuiranje tih artikala. Shodno tome, nije oprečno da se preuzimaju ova predavanja, pohranjuju i presnimavaju, a zatim dijele omladini i drugima. Ovo je dobro i korisno djelo jer u sebi sadržava poziv ka Allahu Uzvišenom i potpomaganje na dobru, a Božiji Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao:
“Onaj ko poziva na uputu ima nagradu kao i onaj koji ga slijedi i to neće umanjiti nagradu nikome od njih, a onaj ko poziva u zabludu snosi grijeh kao i onaj koji ga slijedi i to neće nikome od njih umanjiti njihove grijehe.” (Bilježi Muslim)
 
Nije dozvoljeno traženje isprike za preuzimanje predavanja sa internet stranica čiji vlasnici to ne dopuštaju, zbog toga što je to napad na tuđa prava, bilo da se radi o pisanju, sakupljanju, pronalaženju i slično. Ta su prava naslovljena na svoje vlasnike, a time i zadržana za njih i zaštićena za iste.
 
Navešćemo ono što je došlo u odluci petog kongresa islamskih pravnika održanom u Kuvajtu od 1. do 6. džumadel-ula 1409. god. po H. (10-15. XII 1988. god.): “Trgovačko ime, adresa i simbol, kao i pronalasci, izumi i pisana riječ su zaštićena prava njihovih vlasnika. Te stvari u suvremenoj praksi posjeduju značajnu imovinsku vrijednost i to su prava priznata šerijatom, te s toga nije dozvoljen napad na njih ili uzurpiranje istih. Autorska prava pronalazaka, izuma i pisane riječi su zaštićena šerijatom. Samo njihovi vlasnici posjeduju pravo na manipulisanje sa istim i nije dozvoljeno njihovo uzurpiranje.” A Allah najbolje zna.
 
Iz knjige: “Internet… pravna pitanja i šerijatska rješenja” (treći dio), sakupio: Isam Eš-Šair, sa arapskog preveo: Jasir F. Dizdarević.

Share This Article