Ja i ti

sanel
By sanel

Ovaj naziv je jezička igra: ja sam more, a ti talas, ja sam mjesec, a ti njegov sjaj, ja sam srce, a ti njegov otkucaj…

Dijalog i upotpunjavanje među partnerima, supružnicima, radnim kolegama, saputnicima…

To je najljepša igra koja se primjenjuje i kod suprotnosti: ti izazivaš, a ja se strpim, ti griješiš, a ja opraštam, ti mi loše činiš, a ja to zaboravljam.

Svakome su jasni putevi zavođenja i upute

Ali od drugih učimo kako da se krećemo.

Bez drugih ljudi nikada nećeš uspjeti saznati sve o sebi. Obrok koji jedeš sam nema slasti. Šala nije smiješna osim ako si u društvu.

Jezik je uređen sistem znakova čija je osnovna funkcija sporazumijevanje među članovima jedne društvene zajednice. U komunikaciji se uvjetuje postojanje druge strane jer na taj način moguće je sporazumijevanje i dobivanje povratnih informacija.

Čak i nijeme osobe koriste znakovni jezik, gestikulacije, i one se nekada više trude da ostvare bliskost s ljudima nego što je to slučaj s osobama koje nemaju govorne poremećaje i nedostatke.

Jednom prilikom u posjetu mi je došao gluhonijemi slijepac Fajiz koji je pokazivao sposobnost razumijevanja, mogao je da iskaže što želi i da već pri prvom susretu na zapanjujući način ocijeni i “pročita” određenu osobu .

Priznavanje drugog ujedno je priznavanje samog sebe: “…i jedni druge ne ubijajte!” (En-Nisa, 29), “…pozdravite pozdravom od Allaha propisanim, blagoslovljenim i uljudnim.” (En-Nur, 61)

Kada namjeravaš da povrijediš nekoga, time i sebe izlažeš povredi.

A, kada paziš na nečije mjesto u društvu i vodiš računa o njegovim pravima, tada utemeljuješ društvo zasnovano na ljudskim pravima.

Osmijeh govori o samosvjesnosti i svjesnosti o drugoj osobi. Ova spoznaja, koja se kod djeteta javlja već u trećem mjesecu života ili ranije, pomaže u formiranju pozitivne slike o sebi i drugome i omogućava stjecanje prvog utiska koji je najvažniji.

_______________________

Iz knjige: Stazama egoizma

Autor: dr. Selman el-Avda

Preveo: Muhamed Ikanović

Share This Article