Na ahiret preslio dr. Bedr Muhammed Nadirin

sanel
By sanel

Piše: Nermin Avdić

Juče, 2. 11. 2016. godine u mekkanskom Haremu, nakon podne-namaza, klanjana je dženaza namaz šejhu dr. Bedr Muhammed Nadirinu, jednom od naših profesora na Univerzitetu Ummul-kura i jednom od šejhova iz KSA.
Kur’an je učio pred poznatim karijom u Medini šejhom Muhammed Ejjubom, Allah mu se smilovao a fikh je učio kod učenjaka današnjice iz te oblasti šejhom Muhammed Muhtar eš-Šenkitijem, Allah ga sačuvao.
Od njegovih specifičnosti je ogromna briga za oba roditelja, prvo je mjesecima bio u bolnici uz svog babu koji je bio u komi i napustio sve dunjalučke obaveze te nikome nije dozvolio da se brine o njemu osim njega, takodje je primjer u dobročinstvu prema majci sve do njenog preseljenja na ahiret.Njegov otac je bio kadija u sudnici i jedan od muderrisa u Haremu. Još kao omladinac šejh Bedr je bio imam u mekkanskim džamijama i tako predvodio mnoge klanjače koji su uživali u lijepom učenju Allahove knjige.
Među studentima, profesorima i ostalim koji su ga poznavali primjetna je jedna osobina a to je ljepota njegovog ponašanja.Bio je tihe naravi i kada je na nastavi pojašnjavao gradivo činio je to sa nekom posebnom smirenošću i blagošću. Spominje se da u društvu nije volio da govori osim ako bi bilo to od njega traženo.Kako divan ahlak…
A kada ga je neko pitao o nekom šerijatskom pitanju stalno je govorio:”Braćo moja, pitajte učene ljude, ja nisam šejh ja sam onaj koji traži znanje.”
U nedjelju je bio na nastavničkom vijeću na Univerzitetu i kako kaže uvaženi šejh Muhammed Berrak:….”nisam ni slutio da će nam to biti i posljednji sastanak…”

Na kraju, molim Allaha Uzvišenog, Milostivog, Samilosnog, Onoga Koji mnogo prašta Svojim robovima da se smiluje i oprosti Svom robu Bedr i da ga sačuva Vatre, te da ga uvede u Džennetul-firdevs!

Share This Article