Dijamanti u svilenim mahramama

sanel
By sanel

Piše: Ehlimana Hardauš

Prije nekih stotinjak godina ne samo da su se muslimanke pokrivale i nosile dugu i široku odjeću, nego su i kršćanke diljem Evrope to prakticirale. Međutim, s vremenom, Evropa u svojoj pohlepi za materijalnim i radu na potčinjavanju, iste je stavila u drugi plan ili potpuno zanemarila duhovno stanje društva. Slijedeći ostatak Evrope u tome, iz istih, ali i brojnih drugih razloga, Bosna je prepustila svoje stanovništvo slijeđenju požuda i prohtjeva. Njen glavni orijentir postala je zapadna Evropa sa svim svojim ”vrijednostima”, koja je dostigla vrhunac duhovne izopačenosti i nastranosti.

Subhanallah! Koliko se svijet promijenio samo za jedno stoljeće!
Izgubivši stid, žene ne samo da su se razgolišile, već se i natječu u tome koja će više svoga tijela istaknuti. Muškarci su izgubili ljubomoru prema svojim ženama i ženskoj čeljadi. Nerijetke su bračne nevjere, učestale su predbračne veze, raširena brojna oboljenja, a broj djece po domovima za nezbrinutu djecu se povećao. Stanje u kome se nalazi društvo i više je nego zabrinjavajuće.

U vrtlogu ovog duhovnog haosa, kada je izgubljen kompas, ono što je ružno i prosto, postalo je pohvalno i znak napretka, a ono što je lijepo i čedno, postalo je nastrano, zaostalo i predmet ismijavanja. Muslimanke koje vode brigu o svojim stidnim mjestima, čuvajući tako sebe, a i društvo od pošasti i brojnih nedaća, a čiji su glavni izvor razgolišenost, miješanje muškaraca i žena, drugi ismijavaju i nazivaju zaostalim. Da li su oni koji su ove žene uzeli za predmet ismijavanja i omalovažavanja ikada razmislili o svrsi hidžaba i nikaba koji one nose i o čednosti koji on krije?

Jedan od američkih novinara, praveći komparaciju između bikinija i nikaba, okarakterisao je bikini kao pojam koji indicira na javnu upotrebu, nešto što svačije oko može da uživa, a nikab  striktno vezao za intimnost.
Na jednoj internetskoj stranici nalazi se tekst u kome jedna sestra opisuje svoj doživljaj u kojem stoji da je jedne prilike ušla u zlataru i da ju je prodavačica upitala zbog čega se zavija u odore i mahrame, na što joj je ova sestra rekla da će odgovoriti na pitanje ukoliko ona njoj kaže gdje oni drže dijamante. Nakon što joj je prodavačica otključala jedan regal i iz njega izvadila prelijepu drvenu kutiju obloženu svilom u kojoj su bili dijamanti, ova ju je sestra upitala zbog čega je zamotala svoje dijamante u svilene maramice, a ona je odgovorila da je to zbog toga što su dragocjeni. Ova sestra joj na to reče da je i ona baš zato zamotana u odore i mahrame.

Kada bi naše društvo malo podrobnije razmotrilo dobrobiti naše vjere islama, a od čijih je dobara i propisivanje ženama hidžaba, i spoznalo sve njegove ljepote, ne bi nimalo poprijeko gledali na pokrivene žene, već bi potvrdili da se uistinu dijamanti ne izlažu svačijim pogledima i prigrlili bi hidžab objeručke. Hidžab ženi muslimanki predstavlja znamenje po kojem se prepoznaje da je čedna te kako ne bi bila napastvovana. Hidžab je čuva u okrilju dozvoljenih pogleda njenog muža i najbliže rodbine te tako jača temelje porodice i ne dozvoljava šejtanu da potresa te temelje zabranjenim i zlonamjernim pogledima. Hidžab uči ženu stidu, a muškarca pohvalnoj ljubomori. Stid žene i ljubomora muškarca prema ženi, njenom ophođenju i oblačenju su dvije neophodne osobine kako bi društvo bilo sačuvano od raskalašenosti i razvrata, a njihovo nestajanje bez sumnje je nevolja za cjelokupno društvo.

Brojna su dobra hidžaba samo kada bi oni malo razmislili o njemu!

Share This Article