Nećemo dopustiti upliv stranih finansija za izgradnju džamija

sanel
By sanel

Francuski premijer Manuel Valls izjavio je u petak da je “otvoren” za privremenu zabranu stranog finansiranja džamija, nakon niza napada u zemlji za koje su odgovornost preuzeli pripadnici IDIŠ-a.
Valls je također priznao u intervjuu za dnevne novine Le Monde da je “greška” što je jedan od terorista koji je napao crkvu i ubio svećenika u ovoj sedmici oslobođen s elektronskom narukvicom dok čeka na suđenje.

Valls i ministar unutrašnjih poslova Bernard Cazeneuve našli su se pod vatrom kritika zbog propusta službi sigurnosti i njihovih neuspjeha da spriječe tri velika teroristička napada u Francuskoj u 18 mjeseci.

Činjenica da jedan od napadača na crkvu, 19-godišnji Adel Kermiche, čeka na suđenje pod optužbama za terorizam i da mu je stavljena elektronska narukvica radi praćenja, znači da sudije trebaju imati “drugačiji pristup od slučaja do slučaja”, kazao je Valls.

Premijer je, ipak, naglasio da se suci u tom slučaju ne bi trebali smatrati odgovornim za “taj čin terorizma”.

Dok je ubistvo svećenika na oltaru njegove crkve izazvalo strahove od vjerskih napetosti u sekularnoj Francuskoj, Valls je izjavio da je njegovoj zemlji potrebno “izumiti nove odnose” s islamom.

– Trebamo resetovati i izumiti nove odnose s islamom u Francuskoj – kazao je Valls.

Dodao je da je “otvoren za ideju da – na još neodređeni period – ne bi trebalo biti finansiranja iz inozemstva za izgradnju džamija”.

Valls je također pozvao da imami budu “obučeni u Francuskoj, ne u drugim zemljama”, prenosi AFP.

(FENA)

Share This Article