Odnosi Rusije i Turske zavise o Siriji

sanel
By sanel

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov poručio je kako obnova povjerenja između Turske i Rusije uglavnom ovisi o njihovoj suradnji na rješavanju krize u Siriji.

“Nije riječ samo o bilateralnim odnosima, ili kako obavljati trgovinu, investicije ili zajedničke projekte. Radi se o suradnji na rješavanju sirijske krize”, rekao je Lavrov, govoreći na omladinskom forumu u gradu Vladimiru, na zapadu Rusije.

Time je ponovio svoj ranije iskazani stav, prema kojem će razvoj odnosa Rusije i Turske ovisiti o suradnji oko Sirije, ali i od toga hoće li Turska poduzeti korake protiv onih koji koriste teritorij te države za pomoć određenim snagama u Siriji, prenije su ruski mediji.

Zatopljenje odnosa

“Mi smo predstavili mnogo dokaza koji ukazuju na to da se teritorij Turska uveliko koristi za financiranje terorista i prebacivanje boraca u Siriju. Sada kada smo obnovili odnose, bit će teško ignorirati činjenicu da će naši turski partneri morati odgovoriti na ova pitanja. I ne samo odgovoriti, već i poduzeti korake, pošto su teroristi koristili njihov teritorij kako bi podržavali bratoubilački rat”, kazao je tada Lavrov.

Po njegovom mišljenju, “i u Turskoj shvaćaju da bi suradnja trebala sve više biti zasnovana na povjerenju i iskrenosti”.

Turska i Rusija su krajem prošlog mjeseca obnovili odnose koji su bili narušeni nakon obaranja ruskog borbenog zrakoplova u studenom 2015. godine.

Zatopljenjem odnosa, ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se ukidaju sankcije koje se odnose na prodaju turističkih aranžmana i charter letova za Tursku.

Potom je Putin i telefonski razgovarao s turskim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom te su najavili skori susret.

Rusija je prethodno zatražila da predsjednik Sirije Bashar al-Assad bude dio tranzicijskog procesa u toj zemlji, dok se Turska, koja je proteklih godina primila najmanje tri miliona sirijskih izbjeglica, čvrsto protivi ostanku Assada na vlasti, smatrajući njegov režim odgovornim za smrt velikog broja Sirijaca.

Borba protiv ISIL-a

Ruske zračne snage izvode napade u Siriji od kraja rujna prošle godine.

Iako su akcije najavljene u okviru borbe protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant, ruski zrakoplovi gađaju i uporišta umjerene sirijske opozicije u Idlibu, Homsu, Hami i Halepu.

Sjedinjene Američke Države i Turska kritizirale su rusku intervenciju u Siriji, upozoravajući kako u zračnim napadima njihovih snaga stradaju uglavnom civili.

(Agencije)

Share This Article