Turska: U javnom sektoru dužnosti razriješeno 45.000 osoba

sanel
By sanel

Više od 45.000 uposlenika u javnom sektoru razriješeno je dužnosti u okviru istrage nakon pokušaja državnog udara u Turskoj 15. jula, koji je izvela grupa odana terorističkoj organizaciji Fetullahci/Paralelna državna struktura (FETO/PDY), javlja Anadolu Agency (AA).
Prema informacijama koje je prikupio novinar AA u okviru istrage nakon pokušaja državnog udara došlo je do razriješena velikog broja uposlenika u javnima preduzećima, uključujući vladu, ministarstva i druge državne urede i institucije.

Provođenjem istrage samo tokom jučerašnjeg dana dužnosti su razriješene najmanje 954 osobe, a od 15. jula ovaj broji iznosi 45.484.

U ministarstvu nauke, industrije i tehnologije jučer je dužnosti razriješeno najmanje 560 osoba, u ministarstvu ekonomije 15, ministarstvu porodice i socijalne politike 206 osoba. Suspendovan je i 21 uposlenik Državnog zavoda za statistiku.

Inače, ranije je dužnosti razriješeno i 300 osoba unutar Turske radio-televizije (TRT), a odlukom ministarstva odbrane dužnosti su razriješena 262 vojna suca i tužioca.

(AA)

Share This Article