Milion glasača: Američki muslimani protiv Trumpa

sanel
By sanel

Muslimanska zajednica u šest američkih saveznih država potiče svoje članove da glasaju na predsjedničkim izborima. Misle kako bi upravo pripadnici manjina mogli odlučiti o narednom čovjeku koji će ući u Bijelu kuću. Mišljenja su kako bi njihovi glasovi mogli spriječiti Donalda Trumpa da postane predsjednik SAD-a.

Dijele se leci kako se registrovati kao glasač. Američka muslimanska zajednica dodatno se mobilizirala, malo manje od četiri mjeseca uoči predsjedničkih izbora.

“Bog želi da budemo reformatori. Gdje god idemo, u bilo koju zemlju, područje, moramo poboljšavati ta društva u kojima živimo, trebamo biti u interakciji s drugima, napraviti promjenu. Ne možemo samo stajati iza zatvorenih vrata, i da nas ne bude briga za mjesta u kojima živimo”, kazao je Ala Ghazzawi, volonter pokreta Milion glasača.

Na džumi petkom, imami svoju djelatnost shvataju šire, ne samo u smislu duhovne obnove života vjernika, već ih podsjećaju i na građansku dužnost.

“Želim da muslimanska zajednica razumije – ako se odreknete svoga prava, niko vam ga neće vratiti. I postoje one snage mržnje u ovoj zemlji koje bi voljele zarobiti muslimane i oduzeti im to pravo. Moramo se boriti za naša prava, a jedini način za to jeste da se borimo u sistemu iznutra”, navodi Osama Abu Irshaid, član Američkog komiteta muslimanskih organizacija.

Prevaga na izborima

Od prilike do 1,5 posto stanovništva SAD-a, čine muslimani. I neki su mišljenja, da bi baš oni mogli napraviti prevagu na izborima.

“Otprilike 122 miliona Amerikanaca glasa, 60 miliona s jedne i s druge strane. Međusobno se poništavaju. A oni koji čine razliku su glasovi manjina. Američki muslimani potencijalno mogu odigrati tu ulogu”, rekao je Nihad Awad iz Vijeća američko-islamskih odnosa.

No, kao što postoji dio francuskih muslimana koji glasaju za ekstremu desnicu, stranku Nacionalne fronte, tako i u SAD-u, postoje muslimani koji misle da će Donald Trump napraviti Bliski istok sigurnim, kao i Siriju i Egipat. Osvojio ih je i kada je progovorio o palestinskom pitanju.

“ISIL, Al-Kaida, talibani – oni su ubili više muslimana od bilo koga drugoga, i to je poruka koju muslimani trebaju čuti i razumjeti i vidjeti vrijednost jakog liderstva, a to je Donald Trump”, kazao je Sajid Tarar, iz organizacije Američki muslimani za Trumpa.

Prema aktivistima, upravo zapaljivi govori Donalda Trumpa, o zabrani ulaska muslimana u SAD, potaknuli su otprilike 300.000 članova muslimanske zajednice da se registriraju za glasanje. Nadaju se da će do novembra, dostići broj od 1.200.000 glasača.

(Al Jazeera)

Share This Article