Otkriveno kako se odvijao vojni udar- Naredba je bila ubiti ili zarobiti Erdoana

sanel
By sanel

Iz poruka pronađenih u telefonima uhapšenih pučista, koji su koristili WhatsApp za međusobnu komunikaciju, vidi se da je jedan od najtežih udaraca, koji je poremetio tok samog vojnog udara je to što je Umit Dundar, glavnokomandujući Prve armije i drugi čovjek turske vojske uspio izbjeći hapšenje pučista.

Prema tim informacijama, Dundar je bio nekih 600 metara udaljen od pučista i do njegovog hapšenja preostalo je bilo nekoliko minuta. On je uspio izmaći pučistima, i preko Bosfora preći u azijski dio Istanbula.

Sama činjenica da je Umit uspio izbjeći hvatanje u mnogome je poremetila tok samog puča, jer je drugi čovjek turske armije uspio alarmirati druge snage, koje su se suprotstavile vojnom puču, a također je istog trenutka kontaktirao i predsjednika Erdoana i obavijestio ga o puču. Pored toga, pretpostavlja se da je, najvjerovatnije, on osigurao bezbjedan povratak predsjednika u Istanbul.

Turske novine Hurriyet koje su došle do informacije navode da je Dundar nazvao Erdoana dok je on još bio u odmaralištu u Marmarisu.
“Ti si naš legitimni predsjednik”, kazao je Dundar. “Ja sam na tvojoj strani, postoji ogoman vojni udar i situacija je van kontrole u Ankari. Dođi u Istanbul i ja ću ti osigurati pristup putevima i smjestiti te tamo”.

Odmah nakon dolaska u Istanbul, Erdoan je izdao ukaz kojim je Umit Dundar imenovan za vršioca dužnosti načelnika turskog Generalštaba.

Novine navode da je su specijalne jedinice uz pomoć helikoptera napale hotel kako bi uhapsile ili ubile predsjednika, pola sata nakon njegovog odlaska, ali on je tada već bio na putu za Istanbul.
Detalje priče je potvrdio šef Al-Jazeerinog ureda u Istanbulu, Abdulazim Muhammed, koji je dodao da su tri helikoptera vojnih specijalnih snaga koja su stigla u Erdoanov hotel u Marmarisu prenosila 40 vojnika sa namjerom da ubiju ili zarobe predsjednika.
Predsjednička straža se sukobila sa pučističkim vojnicima prije nego što je veliki broj njih pobjegao u planine i nakon što je jedan helikopter oboren.

Al- Jazeera također izvještava da je zapovjednik žandarmerije u Bursi, pukovnik Muharrem Kose, uhapšen tri sata nakon pokušaja vojnog udara. Kose je imao kod sebe spisak sa više od 80 osoba koji su trebali da upravljaju zemljom u narednoj fazi vojnog udara nakon što se proglasi vanredno stanje.

Unutar državnog udara
Al-Jazeera je također došla u posjed niza WhatsApp poruka između vođa državnog udara i učesnika.
Oni su kreirali grupu na ovoj aplikaciji kako bi komunicirali i slali zapovjedi njihovim kolegama zavjerenicima. Na osnovu prepiske se vidi da je grupa bila aktivna, a da su vođe udara primale odgovore od njihovih podređenih.
Prema dokumentima planirano je da državni udar počne u tri sata ujutro, po lokalnom vremenu, ali su ih iznenadne situacije primorale da počnu ranije svoje zavjere u Ankari i Istanbulu.
Oni su poslali niz poruka o zauzimanju ključnih vladinih zgrada, mostova i aerodroma.
Poruke pokazuju da je vojni udar počeo u 21:30. Vojne jedinice su poslate u dva grada i u roku od 15 minuta preuzeta je kontrola nad mostovima preko Bosfora u Istanbulu. Deset minuta kasnije preuzeli su kontrolu nad zgradom državne televizije TRT.
Dokumenti također pokazuju da su vojne jedince došle na aerodrom Ataturk u Istanbulu oko 22 sata i da su se pučisti suočili sa otporom policije u Bajrampaša četvrti u centralnom Istanbulu.
Prepiska sadrži dokaze o spremnosti pojedinih policajaca da se pridruže vojnom udaru.
Turske vlasti su postale svjesne vojnog udara oko 22 sata, što je navelo vođe vojnog udara da pošalju naređenja svojim vojnicima da pucaju na bilo kojeg pripadnika sigurnosnih snaga.

Dokumenta također sadrže naređenje pučističkim snagama prisutnim na Bosforskom mostu da dozvole građanima koji se tu nalaze da odu i da ubiju svakog policajca koji pruža otpor i pokušava da pređe most.
Dokumenta također potvrđuju da je bivši zapovjednik zračnih snaga general Akin Ozturk glavni organizator pokušaja državnog udara i da je prvobitni plan bio da se proglasi vanredno stanje i policijski sta i da se obustavi sav saobraćaj u šest sati ujutro.
CIA, CNN & pučisti
Hurriyet također prenosi da je prije dva mjeseca bivši američki obavještajni agent razgovarao sa turskim zvaničnicima o ‘mogućnosti vojnog udara’.
U petak navečer, CNN je ugostio nekoliko bivših CIA agenata kako bi razgovarali o pokušaju vojnog udara.
Među njima je bio bivši oficir obavještajne službe Rober Baer koji je kazao kako je učestvovao u nekoliko uspješnih vojnih udara u drugim zemljama.
Baer je kazao da pokušaj vojnog udara u Turskoj ‘nije profesionalno urađen’. On je dodao da su pučisti trebali okupirati zgradu CNN Turk gdje se te večeri pojavio Erdoan preko Facetime i tražio od turskog naroda da se suprotstavi vojnom udaru.

(IslamBosna.ba)

Share This Article