Predsjedništvo BiH usvojilo SSP

sanel
By sanel

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je na hitnoj telefonskoj sjednici usvojilo adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Nakon ranijeg protivljenja ovom dokumentu, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je u RS-u postignuta saglasnost da član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić potpiše sporazum o adaptaciji SSP-a, javlja Anadolija.

Ivanić je ranije kazao da čeka zvaničan stav Vlade RS-a o SSP-u, nakon čega će se održati telefonska sjednica Predsjedništva.

Dodik je rekao da su otklonjeni svi problemi da se parafira adaptirani SSP, nakon razgovora sa njemačkim ministrom poljoprivrede, konsultacija u Beogradu, te jutrošnjim konsultacijama vlasti RS-a sa poljoprivrednim proizvođačima, javlja Anadolija.

Pomoć iz Njemačke

“Dogovor sa ministrom poljoprivrede Njemačke, kao izaslanikom Angele Merkel, njemačke kancelarke, o tome da se nađe način i pomogne poljoprivrednoj proizvodnji u čitavoj BiH, prije svega u RS, je ključan za donošenje ovakve odluke”, rekao je Dodik.

Vlada RS-a i Ivanić ranije su se protivili potpisivanju sporazuma o adaptaciji SSP-a. Tvrdili su da je neprihvatljiv, zbog, kako su rekli, milionske štete koju će adaptirani SSP donijeti poljoprivrednicima.

Međutim, nakon što je Njemačka čvrsto obećala pomoć u saniranju šteta, put za nastavak evropskog procesa za BiH je ponovo otvoren.

Već u ponedjeljak bi se izvještaj Bosne i Hercegovine trebao naći na dnevnom redu sjednice Vijeća za vanjske poslove Evropske unije.

(AJB)

Share This Article