Odbijanje rukovanja rasplamsalo sukob o vjerskim slobodama

sanel
By sanel

Učenik musliman odbio se rukovati s nastavnicom u Njemačkoj, što je izazvalo burne reakcije.

U Njemačkoj se ponovo rasplamsao sukob o vjerskim slobodama, nakon što se u Hamburgu jedan učenik musliman odbio rukovati s nastavnicom iz vjerskih razloga.

Kako piše Hamburger Abendblatt, nakon što je direktorica gimnazije stala u odbranu učenika i njegovih „vjerskih sloboda“ te odbacila zahtjev nastavnice za njegovim udaljavanjem s maturalne svečanosti, polovina nastavnog osoblje odbila je prisustvovati svečanoj dodjeli maturalnih svjedodžbi. Nastavnica je maturantu htjela čestitati na polaganju mature, prenosi Hina.

Učenik je rukovanje odbio, kako je objasnio, ne iz nepoštovanja prema nastavnici nego zbog vjerskih pravila.

Poštivanje društvenih normi

Glasnogovornica Stranke zelenih za pitanja migranata u Hamburgu Filiz Demirel pokazala je zabrinutost ovim slučajem.

„U Njemačkoj je jednakost muškarca i žene nešto što je samo po sebi razumljivo. Građani koji su odrasli u ovoj zemlji trebali bi se držati ovdašnjih društvenih normi“, rekla je Demirel koja je i sama muslimanka.

Uprava škole je na pitanje novinara odbila pružiti informacije o porijeklu učenika, ali je očito riječ o mladiću koji je odrastao u Njemačkoj.

I u Berlinu je sličan slučaj nedavno izazvao pažnju javnosti. Roditelj učenika jedna privatne gimnazije odbio je učiteljici pružiti ruku, nakon čega ga je ona napala u javnosti. Roditelj, koji je ujedno i imam jedne šiitske zajednice, nakon toga je podigao prijavu protiv učiteljice zbog „vrijeđanja njegovih vjerskih osjećaja“.

U Švicarskoj su, nakon sličnog slučaja, školske vlasti uvele novčane kazne za odbijanje rukovanja s nastavnim osobljem.

(Agencije)

Share This Article