‘Situacija u ovoj zemlji je teška i dalje će biti’: NATO produžio misiju u Afganistanu

sanel
By sanel

NATO je u subotu odlučio da produži do 2017. godine svoju misiju “Odlučna podrška” u Afganistanu i do 2020. godine finansijsku pomoć afganistanskim oružanim snagama, rekao je glavni tajnik Jens Stoltenberg.
– Dogovorili smo nastavak naše misije (obuke i savjetovanja afganistanskih snaga) – rekao je Jens Stoltenberg novinarima drugog dana samita NATO-a u Varšavi.

Dodatno planiranje će se provoditi sljedećih mjeseci da bi se definiralo naše globalno prisustvo u 2017. godini, dodao je on, odbijajući da spekulira do kada misija konačno može trajati.

Broj vojnika NATO-a prisutnih na licu mjesta bi trebao biti zadržan na nivou iz 2016. godine ili 12.000 ljudi, većinom Amerikanaca, precizirao je on.

– Zemlje Saveza su se angažirale da nastave svoju finansijsku pomoć afganistanskoj vojsci i policiji do 2020. godine. Ovaj iznos je blizu jedne milijarde dolara godišnje izvan Sjedinjenih Američkih Država, koje daju većinu (3,5 milijarde godišnje) – precizirao je Jens Stoltenberg.

Kazao je da je njihova poruka jasna i da Afganistan nije sam, te da su angažirani duže vremena.

– Situacija u ovoj zemlji je teška i dalje će biti (…) Međutim, afganistanske snage čine napredak – rekao je Stoltenberg.

NATO je završio 31. decembra 2014. godine svoju borbenu misiju u Afganistanu, a “Odlučna podrška”, usmjerena na pomoć afganistanskoj vojsci, je preuzela ulogu.

.Jens Stolteenberg je zahvalio predsjedniku Baracku Obami na njegovoj odluci da zadrži do 2017. godine 8.400 vojnika u Afganistanu umjesto 5.500. Početkom juna, Bijela kuća je odlučila pružiti ruku afganistanskoj vladi, omogućavajući tako veću fleksibilnost američkim snagama da interveniraju u borbam protiv pobunjenika, naveo je Le Point.

(FENA)

Share This Article