Kamioni sa humanitarnom pomoći ušli u Gazu

sanel
By sanel

Nakon što je brod “Lady Leyla” s humanitarnom pomoći za stanovništvo u Gazi, prije četiri dana stigao u izraelsku luku Ashdod, danas su kamioni sa prvim dijelom humanitarne pomoći ušli u Gazu, javlja Anadolija.

Brodom “Lady Leyla” 3. jula je u luku Ashdod dovezeno je jedanaest hiljada tona humanitarne pomoći za Gazu, a brod je isplovio iz međunarodne luke u Mersinu u Turskoj.

Kamioni sa prvim dijelom humanitarne pomoći ušli su danas u Gazu preko graničnog prelaza Kerem Shalom, nakon čega će ona biti podijeljena stanovništvu.

Crveni polumjesec koordinira dostavu

Brodom je dovezena pomoć u vrijednosti 25 miliona turskih lira (7.5 miliona eura), s 13.557 paketa hrane, 5.000 tona brašna, 3.000 tona šećera, 2.000 tona riže, 500 tona suncokretovog ulja, te veće količine odjeće, obuće, više od 10.000 igračaka kao i proizvodi namijenjeni djeci.

Koordinaciju dostave humanitarne pomoći u Gazu vrši turski Crveni polumjesec.

Delegacije Turske i Izraela su u Rimu u okviru pregovora o normalizaciji odnosa postigle dogovor i parafirale njegov tekst. Ubrzo će biti uspostavljeni i službeni odnosi i izvršena imenovanja ambasadora na obje strane.

Odnosi između Turske i Izraela prekinuti su nakon izraelskog napada na humanitarni brod “Mavi Marmara” 31. maja 2010. godine.

[image_slider]
http://balkans.aljazeera.net/sites/staff.balkans.aljazeera.com/files/styles/aljazeera_article_main_image/public/gaza_main_4.jpg?itok=7GKLlSaY
[/image_slider]

(Agencije)

Share This Article